Influenza symptomer

02/10/2018 11:15

webmaster

Sundhed
Influenza symptomer
Influenza er en infektionssygdom, der rammer de fleste mennesker en eller flere gange gennem livet. Medmindre du lider af andre sygdomme i forvejen, er influenza som udgangspunkt ikke farligt og går over i løbet af nogle dage eller en uges tid.

Mest læste i dag

Hvis du har influenza i flere uger, er det en god ide at søge læge. Ellers bliv i sengen og sov, drik maser af væske, få vitaminer og vær bevidst om din personlige hygiejne, så du ikke smitter. 

Influenza symptomer

Her følger en række symptomer på influenza. Flere af symptomerne kan du opleve at have samtidig, såfremt du har influenza. Det er dog tilfældet ved alle symptomerne, at de ikke behøver at være tegn på influenza

Høj feber

En normal kropstemperatur er mellem cirka 36 og 37 grader. Er din temperatur et stykke over, har du feber, men det kan samtidig være tegn på influenza. Feber er i sig selv et symptom på sygdom, men ikke mere end det. Er din pande varm? Ellers kan du bruge et termometer til at tage din temperatur. Hvis du måler i endetarmen, er der lidt varmere end, hvis du måler i øret eller armhulen.

Men førstnævnte er det mest præcise sted at måle, om du har feber. Hvis du har mere end 40 i feber i flere dage, bør du tage kontakt til din læge. Høj feber er et velkendt tegn på influenza. Du kan dog også have + 38 i feber i en dag eller to uden, at det er influenza. 

Hovedpine

Vi har alle prøvet at have hovedpine. Det kan være en stikkende fornemmelse, en pulseren eller en følelse af ømhed inde bag pandebrasken. Hovedpine kan være et symptom på influenza. Særligt hvis det er vedvarende eller tilbagevendende i løbet af kort tid.

Hovedpine kan generelt skyldes mange ting, såsom stress, manglende søvn, manglende mad og væske, og dette bør du tænke på, om kan være tilfældet før du antager, at det betyder, at du har influenza. En mulighed kan være at tage panodiler, hvis du har hovedpine. Men sørg for at drikke masser af væske, og det gælder også, hvis du muligvis har influenza.

Kulderystelse

Måske har du prøvet at fryse med din dyne på i et tempereret lokale, hvor du egentlig ikke burde have det koldt? Det kan være et symptom på influenza. Det er normalt at fryse i korte eller længere perioder, hvis man har feber. Når du har feber, producerer din krop et stof, der hedder pyrogener, som omdannes til signalstoffer, når det når frem til hjernen, og det får temperaturen til at stige i hjernen.

Stiger feberen, føles det, som om du fryser, indtil temperaturstigningen er nået ud til hele kroppen. Falder feberen, føles kroppen ekstra varm, og du vil opleve svedeture. Alt sammen typiske symptomer på influenza.

Ømme muskler

Du oplever måske, at dine led og muskler føles ømme. Det kan også være, du har korte eller langvarige smerter i brystet. Det kan være et tegn på influenza. Hvis du tager smertestillende, kan ipren være en mulighed for at dulme smerterne i musklerne.

Når du har feber eller influenza, bruger kroppen sukkerdepoterne. For at skabe den sitren i muskelcellerne æder det sukker, du har, og du går sukkerkold og får ondt i musklerne. Ømme muskler behøver dog ikke at være et symptom på influenza. Det kan også skyldes fysiske anstrengelser eller en sammenhæng af andre sygdomme. 

Hoste og synkebesvær

Forkølelse kan stå alene, og du kan være snottet uden at have feber eller influenza. Men det kan også betyde, at du har netop feber og influenza. Det kan være, du lider af en en ubehagelig hoste eller har svært ved at synke. Det sidste kan være ret ubehageligt - særligt når man sover, da du vil have svært ved at synke spyt. Det kan også være, du oplever at have slim i halsen. Det kan alt sammen være symptomer på influenza.

En mild forkølelse kan minde om influenza, men er i virkeligheden en anden virus. Influenza opstår typisk hurtigt i modsætning til en typisk forkølelse, der er længere undervejs. Hvis du er ramt af influenza, vil du typisk opleve at være mindre snottet, end hvis du er forkølet.

Influenza kan til gengæld komme til udtryk med en tør hoste. Hvis du hoster eller har synkebesvær, men ingen af de andre ovenstående symptomer, er det langt fra sikkert, at du har influenza. Du kan begynde med at tjekke, om du også har høj feber.