Kyssesyge symptomer

Skrevet af webmaster

295 uger siden

|

24/09/2018
Kyssesyge symptomer
Kyssesyge hedder også mononukleose og er en virus. Infektionen viser sig typisk ved halsbetændelse og i kroppens lymfeknuder.

Dagens topnyheder

Det er oftest teenagere, der får kyssesyge - i hvert fald med tydelige symptomer -  og det smitter eksempelvis ved hoste eller nys. Og så smitter det oplagt ved at kysse - deraf navnet kyssesyge. Man kan kun få kyssesyge én gang i livet. Så har du haft infektionen, er du automatisk sikret mod at får det igen. 

Der findes ingen behandling  - hverken antibiotika eller anden medicin - der kan kurere kyssesyge. Heldigvis går det også over af sig. Hvis du har kyssesyge, bør du drikke en masse væske, spise suppe og anden mad, der ikke er for hårdt for spiserøret, ikke drikke alkohol og holde igen med sport og andre former for udmattende fysisk aktivitet.

Din læge vil vurdere, om du har kyssesyge ved at undersøge dit svælg, hals, maven og tage en blodprøve. Fra du er blevet smittet med kyssesyge, til du bliver syg, går der cirka mellem 1 måned og seks uger.

Kyssesyge symptomer

Her følger en række symptomer på kyssesyge, du kan holde øje med. At du har en eller flere af nedenstående symptomer, behøver dog ikke betyde, at du har kyssesyge. 

Feber

Et typisk symptom på kyssesyge er feber. Det kan du tjekke ved at tage din temperatur med et termometer. Det kan være en god ide at blive i sengen i de dage, hvor feberen er der. De fleste, der får kyssesyge, er helt friske igen i løbet af et par uger. I nogle tilfælde går der længere tid, og der er risiko for, at du føler, at mangler energi i en lidt længere periode.

Du vil også kunne opleve at have nedsat appetit eller kulderystelser. Hovedpine kan også være en følgevirkning ved kyssesyge, men det anbefales ikke at tage panodiler, da dette kan have en dårlig indvirkning på infektionen. 

Træthed

Feber medfører i sig selv træthed. Har du kyssesyge, mister du i første omgang også energi. Du bør undgå voldsom fysisk aktivitet, før betændelsen i lever og milt er helt over, såfremt dine symptomer viser sig at skyldes kyssesyge. Der går typisk mellem 2 og 4 fire fra du har fået kyssesyge til, du er i fulde omdrejninger igen.

Svedeture

Svedeture er også en konsekvens af feberen og vil derfor være fremtrædende Svedeture kan være et symptom på mange ting, og altså ikke kun kyssesyge, men det er værd at holde øje med. 

Halsbetændelse

Man kan både have halsbetændelse samtidig med, at man har kyssesyge. Halsbetændelse kan kureres med antibiotika, men det kan kyssesyge som sagt ikke. Dine symptomer på halsbetændelse skyldes hævede mandler, som kommer af kyssesyge. Du vil også få dårlig ånde, hvis du har kyssesyge. Som en form for sur lugt. 

Muskelsmerter

Det kan være, du har ondt i musklerne, er øm i dine led eller har en stikkende eller trykkende fornemmelse bestemte steder på kroppen. Dette kan være et tegn på kyssesyge. 

Hævede lymfeknuder

Et af de mest typiske tegn på kysse er hævede lymfeknuder. Lymfeknuderne sidder på halsen, et godt stykke under hovedet og bliver forstørrede, når du er ramt af infektionen. Det kan give en øm fornemmelse.

Hvis du har kyssesyge, kan du samtidig risikere at have ondt under armhulerne og i lysken. Hvis lægen kan se, at dine mandler er hævede såvel som dine lymfeknuder, styrker det mistanken om kyssesyge. I så fald vil dine mandler være dækket af en slags gule og hvide belægninger. 

Synkebesvær

Synkebesvær er en logisk konsekvens af, at du har ondt i halsen, hævede mandler og lymfeknuder. Generelt vil du kunne opleve smerter i halsen og have svært ved at synke mad, væske og spyt. Det kan være ret ubehageligt og særligt når du skal sove, er det frustrerende at have smerter ved at synke sit spyt. 

Cirka halvdelen af alle voksne har på et tidspunkt i deres liv haft kyssesyge, men det er kun en lille del, der har fået konstateret infektionen. De fleste bliver smittet som børn og unge og får ikke de store symptomer. Hvis du har haft kyssesyge, bliver denne virus i din krop resten af livet - det gælder i hvert fald for de fleste voksne. Så forbliver virus i en form for hviletilstand og vil ikke give anledning til en ny infektion hos dig igen.