Pas på den populære vane, advarer læge.
Lige nu læser andre
Mange tager et dagligt omega-3-kapsel med god samvittighed og en følelse af at have “gjort noget godt” for kroppen.
Men ifølge den britiske ernæringsforsker Dr. Federica Amati er virkeligheden knap så simpel. Den form for sundhedstaktik kan ende som et selvbedrag, advarer hun.
På podcasten “Begin Again”, hvor Dr. Amati for nylig gæstede værten Davina McCall, gjorde hun det klart, at alt for mange bruger kosttilskud som et fripas til at ignorere grundlæggende livsstilsvalg. Hun fremhævede især omega-3 som et eksempel på et supplement, der ikke nødvendigvis leverer det, emballagen lover, og at brugeren bør tænke på kostvaner frem for den “nemme løsning” i pilleform.
Ifølge Amati er der en udbredt tro på, at et enkelt tilskud kan opveje effekterne af dårlige vaner: manglende søvn, stillesiddende hverdag, for meget alkohol og en kost uden næringstæt mad. Og det er en misforståelse med potentielt alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.
Læs også
Hun pegede blandt andet på resultaterne fra et omfattende, mangeårigt klinisk forsøg, som har undersøgt, om omega-3-kosttilskud kan mindske risikoen for kræft, hjerte-kar-sygdomme og dødelighed. Resultatet var entydigt:
“Det gør det ikke. Det virker ikke på samme måde som at spise fisk,” lød hendes konklusion.
Tallene viser, at næsten halvdelen af den britiske befolkning i dag tager kosttilskud regelmæssigt – men eksperter som Dr. Amati advarer om, at det ikke bør ses som en genvej til sundhed. Hun opfordrer i stedet til at dække kroppens behov gennem kosten – ikke kapsler.
Omega-3-fedtsyrer er dog ikke uvæsentlige. De spiller en dokumenteret rolle for hjertesundhed, nervesystem og betændelsestilstande i kroppen. Særligt for gravide og ammende kvinder er de afgørende, fordi de bidrager til udviklingen af barnets hjerne og nervesystem.
Britiske sundhedsmyndigheder anbefaler, at voksne spiser mindst to portioner fisk om ugen – hvoraf den ene bør være fed fisk som laks, makrel eller sild. Er man ikke til havets fristelser, findes omega-3 også i vegetabilske kilder som hørfrø, chiafrø, valnødder, spinat og sojabønner.
Men selv i de tilfælde, hvor kosttilskud er nødvendige, understreger Dr. Amati betydningen af at få professionel vejledning