Læger advarer: Disse 5 symptomer på farlig sygdom må du ALDRIG ignorere

Foto: Shutterstock

Symptomerne kan opstå når som helst, men lægger du ikke mærke til dem i tide, kan sygdommen være livsfarlig.

Det er heldigvis ikke så tit, at man lægger så meget mærke til det.

De fleste af ugens dage passer kroppen jo sig selv, hvilket klart er for det bedste.

Men hvert år er der danskere, der hver dag ignorerer de mest åbenlyse årsager til en yderst farlig sygdom, der rammer mindst 4.000 danskere om året.  

Tarmkræft er fællesbetegnelsen for kræft i tyktarmen, endetarmen, kræft i tolvfingertarmen og tyndtarmskræft. Men ifølge lægestanden findes der faktisk en håndfuld symptomer på den farlige lidelse, der sikrer at den farlige sygdom kan spottes i tide, skriver Daily Mail.

1. Blødning fra tarmen på toilettet
Det er den helt store advarselslampe, der straks bør blinke, hvis der er blod eller andet unormalt i afføringen. Blod i toiletkummen eller på toiletpapiret kan nemlig skyldes kræftceller i tarmene.

Toiletbesøgene er en af de vigtigste advarselslamper for den oversete sygdom. Foto: Shutterstock

Er der tale om friskt blod, så kan det skyldes hæmorider eller tarmceller i endetarmen, hvor at kræftceller andre dele af tarmen kan give mørkere blødninger eller helt sort blod.

Læs også

Mor kom hjem fra IKEA med blåt toilet - så gik hendes pinlige fejl op for hende

Spotter du det, gælder det med det samme om at booke tid hos lægen og få det undersøgt og hellere i dag end i morgen.

2. Træthed
Nogle mennesker opdager aldrig blødningen fra tarmene eller bløder kun lidt. Men de små blødninger inde i kroppen betyder færre røde blodceller, der transportere ilt rundt i kroppen. Derfor kan nogle patienter opleve at blive anæmiske, og være konstant trætte eller hurtigere miste pusten under fysisk aktivitet. Det er også en stor advarselslampe, der blinker og som bare skal tages alvorligt, og som en blodprøve 

En blodprøve kan være med til at påvise manglen på røde blodlegemer i kroppen. Foto: Shutterstock

3. Ændrede toiletvaner eller afføring
Skal man spotte den farlige kræftsygdom i tide, så gælder det om at være opmærksom på sine toiletvaner. Hvis man normalt kun går på toilettet tre gange om dagen, og nu render frem og tilbage, så er det et meget tydeligt tegn.

Det gælder også om at holde grundigt øje med ens efterladenskaber, der kan ændre form, farve eller pludselig blive tyndere.

4. Forstoppelse og udspillet mave
Man kan godt føle sig lidt ekstra oppustet, hvis man har fået for mange chips, hvor det alt for høje saltindhold gør maven oppustet. Men føler man sig oppustet efter en gulerod, så er det ikke kosten, men den mave, der reagerer på grund af kræftsygdommen.

Forstoppelse og udspillet mave er ikke et sundshedstegn. Foto: Shutterstock

Hvis man har kræftsvulster i tarmene kan det blokerer dele af tarmen, hvilket giver fornemmelsen af forstoppelse. Sidder der svulster omkring endetarmen, så kan man opleve at man ikke kan komme af med sin afføring

5. Uforklarligt vægttab
Det er skønt, at man pludselig taber sig uden synderlig grund. Det kan ligefrem være rart efter vinteren, hvor man måske aldrig rigtig kom igang med det der fitnessabonnement, som man jo ellers havde pralet højt om  på jobbet. Men mister man pludselig vægt, skyldes det sandsynligvis at tarmenes nedbrudning af kosten ikke fungerer efter hensigten, og at kroppen derfor ikke optager næringsstofferne i form af madens kalorier.

Læs også

Familie reddet ved et tilfælde: Da 14-årig datter ikke kunne komme på nettet, opdagede faren uhyggelig årsag

Det er blot nogle af de vigtigste symptomer, der under alle omstændigheder kræver et lægetjek. Det er vigtigt at eventuelle tabuer om tarmkræft bliver brudt, der er den tredje mest hyppige dødsårsag blandt kræftsygdomme i Danmark for både mænd og kvinder.

Det kan godt være at man tænker, at det er pinligt at gå til lægen med problemer af den type, men en stomipose eller kemoterapi er bestemt ikke at foretrække.  

Spiser du 'klogt’ nok? Disse 3 madvarer er de bedste (og de værste) for din hjerne

 

Dagens Gossip