Læger advarer: Flere kvinder med silikonebryster risikerer dødbringende sygdom

Skrevet af Emil Ryttergaard

06/05/2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hundredevis af kvinder kan være i fare for at pådrage sig farlig sygdom på grund af deres brystimplantater.

Dagens topnyheder

Flere kvinder kan risikere at blive ramt af en dødbringende kræftsygdom på grund af deres brystimplantater. 

Det viser en ny forskning, skriver Daily Mail.

Det viser sig at kvinder i langt højere grad kan blive ramt af brystimplantat relateret lymfekræft, der er en særlig kræftsygdom, rammer bindevævskapslen i brystimplantaterne og spreder sig via lymfesystemet, viser ny forskning. 

Der er altså ikke tale om brystkræft, men en kræfttype, der dannes i hudvævet ved implantaterne, og som kan spredes til andre dele af kroppen.

Sygdommen ses tydeligst syv år efter operationen, og opstår hyppigst hos kvinder, der får lagt implantater ind, der har en grove og ikke glat overflade.

Tidligere mente forskerne, at sygdommen var ekstrem sjælden for kvinder med brystimplantater, men nu viser det sig, at sygdommen optræder mere hyppigt end først antaget.

Kvinder med brystimplantater kan være langt mere udsatte for sjælden kræftsygdom end tidligere antaget, viser ny forskning. Foto: Shutterstock

Hvor at det tidligere var anslået, at under en ud af 100.000 patienter vil blive ramt af sygdommen, så viser det sig nu, at en patient ud af 3.000 kan blive ramt af sygdommen, skriver avisen.

Undersøgelsen blev fremlagt i sidste uge på en konference for plastikkirurger i New York, hvilket har fået forskere og læger til at skærpe opmærksomheden på sygdommen.

- Det er sjældent at man ser dødsfald, men de forekommer. Man skal tænke på sygdommen som en tændstik. Den er nem at slukke, men kan også brænde hele huset ned, lyder det fra Mark Clemens, der er kirurg og forsker ved Texas Anderson Cancer Center og en af de førende eksperter i sygdommen.     

Det er dog stadigvæk en sjælden sygdom, da der kun er registeret 529 tilfælde på verdensplan, hvoraf kun 16 patienter er døde som følge af sygdommen.

I Danmark har viser den seneste beretning fra Sundhedsstyrelsen, at der er indberettet tre tilfælde. Sundhedsstyrelsen anbefaler at man søger læge, hvis man har uprovokeret og længerevarende hævelse, smerter, rødme, brystet, der er opstået mere end seks måneder efter, at brystimplantatet er blevet lagt ind.

Skulle man være ramt af den sjældne kræftform, så er der gode behandlingsmuligheder, hvor man fjerner implantaterne og bindevævskapslen og skal i behandling med kemoterapi.  

Kunst eller klamt? Borgere raser over frækt kunstværk i park