Magnethjelm kan kurere svær depression

Mange danskere med depression, hvor medicinen ikke hjælper, kan i stedet kureres med en elektromagnetisk hjelm, der påvirker hjernen med pulserende elektroniske felter.

Det viser et banebrydende dansk pilotprojekt fra Psykiatrisk Center Nordsjælland i Hillerød under Region Hovedstadens Psykiatri.

Hver tredje af de mange danskere, der rammes af af svær depression, bliver på et tidspunkt resistente over for den medicin, der skulle hjælpe dem.

Men en slags hjelm med syv pulserende felter kan ifølge forskerne hjælpe patienterne.

- Når mange bliver immune overfor medicinens positive effekt på deres sygdom, så skyldes det formentlig en slags overmætning af hjernen.

- Populært sagt så nulstiller magnetbehandlingen de blokerede receptorer i hjernen, så medicinen virker igen, siger professor Per Bech fra Region Hovedstadens Psykiatri.

I det nye studie blev op mod 70 procent af forsøgsdeltagerne symptomfri efter otte ugers behandling.

Desuden fik de også færre bivirkninger af deres antidepressive medicin, som de skulle fortsætte med at tage under forsøget.

- Resultaterne er overvældende gode. Både unge og gamle får det markant bedre af behandlingen, siger Per Bech.

Hjelme, som stimulerer hjernen, er udviklet af professor i Molekylær Biomedicin Steen Dissing fra Københavns Universitet.

Den bygger på erfaringer fra tidligere forsøg, der viste, at stimulation af blodkar via elektriske impulser kickstartede dannelsen af nye blodkar.

- Min opfindelse giver håb om, at man engang i nær fremtid kan slippe af med medicin til nogle grupper af depressive patienter, siger Steen Dissing.

Der er store samfundsøkonomiske fordele ved magnethjelmen, der kan bruges derhjemme en halv time hver morgen uden indlæggelse eller sygemelding fra arbejde.

/ritzau/