Mand bliver mere og mere syg: Først da han dør opdager læger at hans hobby slog ham ihjel

I april 2014 kom en 61-årig mand på hospitalet i Manchester, England.

De seneste syv år havde han fået sværere og sværere ved at trække vejret. Fra sit livs storhedsform, hvor han kunne løbe 10 kilometer, var han nu sygnet hen og kunne knap gå 20 meter.

Hans lungekapacitet var på en tredjedel, skriver Washington Post

Lægerne var i vildrede. Manden havde tidligere fået diagnosen hypersensitiv pneumonitis (HP), som på engelsk også kaldes farmer’s lung - landmandslunger. Men da de forsøgte at finde årsagen til sygdommen, kom lægerne til kort.

Manden røg ikke, og han havde ikke skimmelsvamp i huset.

Det eneste, der stod klart, var at mandens symptomer var blevet mærkbart bedre, da han i tre måneder flyttede til Australien. Men så snart, han kom hjem til England igen, gik hans helbred atter ned ad bakke.

Fem måneder senere, i september 2014, kom manden igen på hospitalet i en endnu være fysisk tilstand. Han havde iltmangel. Når lægerne lyttede til lungerne, lød de knasende som en gammel LP.

Læs også: 42-årig mand tager til lægen med mavesmerter: Lægerne måber, da de hiver dette ud af ham

Røntgenfotografiet tydede på lungebetændelse eller en blodprop i lungerne. Men en senere scanning udelukkede det sidste. Lægerne gav manden antibiotika til at behandle, hvad de troede var en infektion i lungen.

Heller ikke det hjalp, og manden døde i oktober 2014.

Hobbyen slog ham ihjel
Obduktionen af manden gav ikke mange forklaringer. Men nu, næsten to år senere, har lægerne løst mysteriet.

I en ny forskningsartikel offentliggjort i medicin-tidsskriftet Thorax har lægerne navngivet hans sygdom. “Sækkepibelunger”.

Da lægerne i første omgang forsøgte at stille en diagnose, overså de nemlig, at manden dagligt spillede sækkepibe. En test af mandens instrument viste, at der var svamp inde i det. Der var også svamp på mundstykket og selv inde i kassen, han brugte til at bære piben rundt med.

Hver gang manden spillede på sit instrument, inhalerede han altså den svamp, som gjorde ham syg.

Årsagen til, at han fik det bedre i Australien, hang sammen med, at han lod sin sækkepibe være derhjemme.

Læs også: 15-årig dreng klager over mystiske mavesmerter - læger scanner ham og er chokerede

- Det lyder som en Monty Python-sketch eller en Agatha Christie-historie, der er gået galt, siger professor i medicin William Schaffner.

Men mysteriet er virkeligt nok.

- Hvis det var blevet identificeret tidligere, og han var holdt op med at spille på sækkepiben eller havde rengjort den jævnligt, kunne han meget vel have fået det bedre, siger Jenny King, der er hovedforfatter til artiklen.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip