For meget tandpasta kan skade dine børns tænder: Se hvor meget du må bruge

Det er via en ny undersøgelse kommet frem, at for mange børn bruger alt for meget tandpasta, når de skal børste tænder. Det kan både giver plette og striber på tænderne, ligesom det også kan give små huller.

Frem med tandbørsten, ind under den kolde vandhane og derefter en god klat tandpasta på. Sådan lyder opskriften hos mange familier, når det er blevet tid til, at børnene skal have børstet tænder. De fleste er blevet opdraget med, at det ikke er sundt at sluge tandpastaen, men til gengæld er det de færreste, der er blevet gjort opmærksomme på, at man faktisk kan bruge for meget tandpasta.

I USA har regeringen haft et spørgeskema ude, og her viste det sig, at hele 40 % af børn mellem 3-6 år, børstede deres tænder i alt for meget tandpasta. De brugte enten en tandbørste, der havde halvdelen eller hele børsten fyldt med tandpasta, og det er langt mere end det anbefalede.

Faktisk anbefales det, at børn mellem 3-6 år ikke bruger mere, end hvad der svarer til størrelsen på en ært, mens børn op til to år ikke bør bruge mere tandpasta end størrelsen på et lille stykke ris.

Pletter og striber på tænderne

Det er mere end 70 år siden, at forskere fandt ud af, at fluor havde en positiv effekt med at forhindre huller i tænderne. Derfor begyndte man at tilføje det i produkter som tandpasta og mundskyld, men fluor er ikke helt ufarligt, især ikke når tænderne skal dannes.

Hvis børn får for meget fluor på tænderne, mens de er ved at blive dannet, kan det medføre, at tænderne får pletter og striber på sig. I værste fald kan fluoren faktisk lave fluorose, hvilket er en tilstand, hvor fluoren laver små huller i tænderne, dog så små, at det typisk kun vil være tandlæger, der kan se det.

Der seneste studier har dog vist, at der har været en stigning i antallet af personer med fluorose i løbet af de seneste tre år, og det er mængden af tandpasta hos små børn, der er den hovedmistænkte.

Center for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse anbefaler, at forældre altid er til stede, når små børn skal børste deres tænder. Tænderne skal gerne børstes to gange om dagen, og er barnet under tre år, så skal der minimalt med tandpasta på børsten, mens klatten må have en størrelse som en ært, hvis barnet er fyldt tre år.

Læs også

Stort influenza-udbrud: Bliv hjemme

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip