Hudløst ærlig mor til søn med Downs: - Jeg ville ønske, jeg havde fået en abort

Umiddelbart kunne engelske 69-årige Gillian Relf lyde som en tarvelig mor, når hun siger, at hun helst havde været foruden sin 47-årige søn, Stephen, der har Downs Syndrom. Men dennes mors historie er ikke bare sort eller hvid - der er et utal af nuancer.

For få år siden skulle Gillian, hendes mand, Roy, og Stephen på ferie til Grækenland, men efter en times venten på at Stephen skulle sætte sig i flysædet og ikke på gulvet, mistede piloten tålmodigheden og viste et rødkindet og ydmyget forældrepar med deres søn ud af flyet. Familien kom ikke afsted på den tiltrængte ferie.

Når familien var nødt til at tage bussen, nægtede Stephen ofte at stå af - Gillian og Roy måtte bære Stephen ud af bussen. Og derfor blev Gillian ofte hjemme med Stephen, men her satte han sig i timevis på gulvet i protest over, at han skulle have tøj på, vaskes, i seng eller spise. Sadan skriver Gillian Relf i en beretning i Daily Mail.

Læs også: Kendt biolog: Umoralsk at føde barn med Downs syndrom 

Det er blot nogle af de utallige episoder og udfordringer, som Gillian fra det sydøstlige England har oplevet i de 47 år med sin elskede søn, Stephen, som kan det samme som et lille barn, er inkontinent og nærmest ikke har noget sprog.

- Det har været så svært, at jeg ærligt kan sige, at jeg ville ønske, at han ikke var blevet født, forklarer Gillian Relf til Daily Mail og fortsætter:

- Jeg ved, at denne udmelding vil chokere mange: Det er min søn, som jeg har elsket, plejet og forsvaret i næsten et halvt århundrede, men kunne jeg gå tilbage i tiden, ville jeg få en abort.

Læs også: Hyldes på nettet: 19-årige Sandra stoppede overfald på ung pige med Downs Syndrom 

Da Gillian som 22-årig i 60'erne var gravid med Stephen, fandtes der ikke mange test, der kunne afsløre Downs Syndrom, og selvom Gillian havde en fornemmelse af, at noget var galt, afviste lægerne at tage prøver, da Gillian var ung og havde en almindelig søn i forvejen. Når snakken falder på nutidige gravide kvinder kan Gillian godt forstå, hvis de tager imod tilbuddet om abort, hvis de får at vide, at deres ufødte barn har Downs Syndrom.  
    
Selvom det er nærliggende at tro, at Gillian og resten familien vænnede sig til og accepterede livet med et barn med Downs Syndrom, så gik det ikke helt sådan.

- Selvom jeg elsker min søn, og jeg beskytter ham ekstremt meget, så ved jeg, at vores liv ville have været lykkeligere og meget mindre kompliceret, hvis han ikke var blevet født. Jeg ønsker, at jeg havde fået en abort. Jeg ønsker det hver dag, forklarer Gillian, der har haft en hverdag med stress og bekymringer i 47 år, til Daily Mail.  

Læs også: 18-årig med Downs Syndrom optaget på college: Se hans reaktion

Den hårdtprøvede mor, der flere gange har været gået psykisk ned, var i kortere og længere perioder nødt til at sende Stephen på et behandlingshjem for at komme til sig selv. Gillian fortæller, at andre ikke kan forestille sig, hvordan det er, hvis ikke man har stået i hendes sted.     

- De skule opleve, hvordan det føles at være forælder til en voksen mand, der ikke er i stand til at passe sig selv og er som et lille barn. De skulle vide, hvordan det føles at leve hver eneste dag med en tyngende skyld på sine skuldre. Og hvordan det føles at se sin voksen søn konstant lide og være vidne til den næsten daglige forringelse af hele familiens liv, forklarer Gillian, som også kan nævne mange gode stunder med Stephen, som da de for ti år siden var i Disney World i Florida med ham.

Siden Stephen var 13 år har han boet ude og været hjemme i weekender, ferier og til højtider. I de sidste mange år har han boet sammen med to andre personer med Downs på et hjem, hvor der er 24 timers hjælp fra personale - her kommer Gillian og hendes mand fast på besøg, ligesom Stephen kommer hyppigt hjem til dem.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med  

Men 69-årige Gillian og er bange for, hvad der vil ske med hendes søn, når hun og 70-årige Roy dør.

- Han er ikke mentalt frisk nok til at forstå, hvis vi ikke dukker op mere. Og når vi er borte, hvem skal så passe på ham, som kun forældre kan gøre det?, siger Gillian, der før har fået Stephen fjernet fra et bosted, fordi han havde mange blå mærker, og hun havde mistanke om fysisk misbrug. 

Stephens storebror bor langt væk og har travlt med sin egen familie, og derfor har Gillian meget svært ved at bede sin raske søn om at tage sig af Stephen, når de er blevet for gamle eller dør.

 

Dagens Gossip