Ny forskning: En fold på din øreflip kan være tegn på uhyggelig sygdom

Emil Ryttergaard

372 uger siden

|

29/05/2017
Sundhed
Har du sådan en fold på øreflippen?
Har du sådan en fold på øreflippen?
En lille fold på øreflippen kan muligvis afsløre, om du er i risikozonen for at få en farlig sygdom, der hvert år rammer tusindvis af danskere. Det viser ny forskning.

Dagens topnyheder

Det kan virke ubetydeligt. Men din øreflip gemmer på en hemmelighed, der muligvis har stor betydning for dit helbred og fungerer som et slags advarselstegn.

En lille fold i øreflippen kan betyde, at man vil blive ramt af et slagtilfælde eller apopleksi, som en blodprop i hjernen også hedder, hvilket hvert år sker for 12.000 danskere.

Det er et studie udarbejdet af israelske forskere, der har undersøgt 241 mennesker, der alle har oplevet mindre eller større blodpropper i hjernen, og tre ud af fire patienter havde den lille fold i øreflippen, der også kaldes franks tegn. Det skriver Daily Mail

Navnet kommer fra den amerikanske læge Sanders T. Frank, der oprindeligt kortlagde folden i øreflippen som et advarselstegn, og i 1973 undersøgte han sammenhængen mellem folden i øreflippen og hjertekarsygdomme.

Sådan ser 'franks tegn' ud.

Den præcise sammenhæng mellem folden i øret og en blodprob i hjernen er stadig et mysterium, men forskerne mener, at folden i øret og øget risiko for at få et slagtilfælde skal findes i blodomløbet. 

De tilstoppede blodårer minimerer blodforsyningen til ørerne, og dermed mister ørerne med tiden deres elasticitet og får den markante fold, lyder teorien.
  
Den seneste undersøgelse er blevet publiceret i det prestigefyldte tidsskrift American Journal of Medicine.   

Den lille ørefold er så stærk en indikator for en blodprop i hjernen, at praktiserende læger bør overveje at advare patienter om den lille fold og den øgede risiko, mener forskerne bag undersøgelsen.

Der kan også være andre riskotegn, der er værd at holde øje med, herunder en vigende hårgrænse eller skaldede pletter, der typisk ses hos mænd, men som kan ramme både mænd og kvinder. 

Se alle advarselstegnene på en hjerneblødning her: Læger advarer: Dette ene tegn på hjerneblødning må du aldrig ignorere