Nyt 'trick' til vægttab tager nettet med storm - men sygeplejerske siger, at det giver 'eksplosiv diarré'

Skrevet af Nicolai Busekist

2 uger siden

|

26/05/2024
Sundhed
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Et nyt 'trick' til vægttab har taget nettet med storm. Du bør dog holde dig fra det, da det kan give 'eksplosiv diarré', siger sygeplejerske.

Dagens topnyheder

Endnu en dag, endnu en tvivlsom TikTok-trend - denne gang involverer det at drikke ricinusolie for at 'rense' kroppen og tabe sig. Men en sygeplejerske har advaret om, at denne trend kan give dig 'eksplosiv diarré'.

At skrive 'ricinusolie' på TikTok bringer videoer frem, der praler med fordelene ved at gnide olien på maven for at lette oppustethed, sove med det i ansigtet for at vågne op med en dugfrisk glød eller bruge det på vipperne for vækst.

Men mange af disse videoer foreslår også at gå et skridt videre ved at drikke olien. Jane Clarke, der er inkontinenssygeplejerske hos ConfidenceClub, advarer om, at indtagelse af selv små mængder ricinusolie kan føre til voldsom diarré. Det skriver The Sun.

Hvad er ricinusolie?

Ricinusolie er en tyk olie fremstillet af frøene fra ricinusplanten. Ifølge Jane går brugen af ricinusolie tilbage til det gamle Egypten.

"I fortiden blev ricinusolie brugt medicinsk som afføringsmiddel til at kurere forstoppelse og til at fremkalde fødsel hos gravide, der var gået over tid. Men det anbefales ikke længere til disse formål på grund af bekymringer om sikkerheden,"  sagde hun.

"Faktum er, at i 2024 behøver vi ikke at stole på de samme afføringsmidler som de gamle egyptere gjorde. Medicin har udviklet sig, og vi har nu mere sikre muligheder."

Skal man nogensinde drikke ricinusolie?

Jane er ret sikker på, at man bør drikke ricinusolie - og rådede til at tage de mange videoer og influenceres påstande med et gran salt.

"Influencers på platformen elsker at lovprise ricinusolie og hævde, at indtagelse af olien magisk vil afgifte din krop eller hjælpe dig med at tabe dig. Nogle fremsætter endda bizarre påstande om, at olien kan helbrede kræft," sagde hun.

Men ifølge sygeplejersken er 'Ingen af disse ting er sande'. Derfor får du næppe noget ud af at drikke ricinusolie, selvom det åbenbart er blevet populært.

"I stedet er disse vilde påstande en kombination af forældede råd, myter og influencers, der forsøger at tjene penge på platformen ved at sælge ricinusolie-baserede sundhedsprodukter eller kosttilskud," sagde hun og understregede, at de at drikke olien ikke vil hjælpe dig med at tabe dig.

"I virkeligheden kan indtagelse af ricinusolie forårsage voldsom diarré - selv i små doser. I store doser kan det forårsage mavekramper, potentielle elektrolytforstyrrelser, potentiel dehydrering fra langvarig diarré samt kvalme og opkastning," sagde hun også.

"Af denne grund, på trods af hvad TikTok-influencers vil have dig til at tro, er det tilrådeligt at undgå at indtage ricinusolie helt."

Har ricinusolie fordele?

Jane indrømmede, at der ikke er noget galt med at bruge det på ydersiden af din krop. Men du vil sandsynligvis ikke se store fordele ved at gøre det, tilføjede hun.

"Selvom olien er helt sikker at bruge eksternt, er det usandsynligt, at det har nogen reel fordel udover blød hud. Der er heller ingen måde, hvorpå det at putte det i din navle vil kurere sygdom, men det kan ødelægge dit tøj," sagde hun.