Ømme muskler og led

25/10/2019 01:30

webmaster

Sundhed
Ømme muskler og led
Derfor har du ømme muskler og led.
Ømme muskler og led skyldes ofte spændinger og andre ufarlige årsager, men det kan også være tegn på alvorlige autoimmune sygdomme. Se, hvad din ømhed kan skyldes her.

Mest læste i dag

Mange ting kan føre til ømme muskler og led. Som regel er det ikke alvorligt, men der er faktisk et par alvorlige sygdomme, hvor netop ømme muskler og led er blandt de typiske symptomer.

Ømme muskler og led

Smerterne kan skyldes flere ting, såsom: 

 • Muskelsmerter 
 • Myoser og spændinger i nakke, ryg og hals
 • Influenza
 • Fibersprængning
 • Forstuvning
 • Senebetændelse eller seneskedebetændelse
 • Iskias
 • Tennisalbue
 • Gigt
 • Lupus
 • Fibromyalgi

Her kan du se en mere uddybende liste over de tilstande, der kan være skyld i ømme led og muskler.

Almindelige årsager til muskelsmerter og ledsmerter

De mest almindelige muskelsmerter opstår i forbindelse med sport og eller overanstrengelse. 

Det er ikke usædvanligt at for eksempel at komme til at forstrække en muskel i kampens hedde eller at overanstrenge musklerne en smule – især hvis man ikke har trænet i en periode.

Har man brugt musklerne meget eller brugt dem på en uvant måde, kaldes det træningsømhed. 

Tilstanden kan dog også opstå ved eksempelvis fysisk arbejde som havearbejde eller maling af lofter eller hvis man for eksempel skal flytte ting i forbindelse med oprydning eller flytning.

En nerve i klemme kan også minde om muskelsmerter, men har altså ikke noget med ømme muskler og led at gøre som sådan.

Myoser og spændinger i nakke, ryg og hals

Når der opstår muskelinfiltration et lokalt sted, kaldes det for myoser. Symptomerne varer som regel kun i få uger, men tilstanden kan stå på i månedsvis og kan i sjældne tilfælde gå hen og blive kroniske.

Ømme muskler og led, der stammer fra myoser kan skyldes spændinger i nakke, ryg og/eller hals og blive forårsaget af alt fra forkerte arbejdsstillinger og ensidigt arbejde til stress og biluheld.

Du forebygger dem lettest ved at holde dig aktiv. Styrketræn gerne.

Influenza

Det er normalt at opleve ømme muskler og led i forbindelse med febersygdomme og særligt ved influenza.

Fibersprængning

Muskler er bygget op af fibre og en fibersprængning er, når en fiber rives over eller sprænges. En fibersprængning kan både opstå ved kortvarig, men stor belastning eller ved længerevarende, men mindre belastning. 

Er du i dårlig form forøges risikoen.

Skån det skadede område i en periode – det kan vare flere uger før skaden er helet.

Forstuvning

Bindevævet omkring leddet kaldes en ledkapsel, og forstuvning opstår, når ledkapslen beskadiges.

Forstuvninger sker typisk ved vrid, fald, idræt eller ulykker.

Ankel-, knæ- eller fingerled er de mest udsatte områder og det kan tage ugevis at komme ovenpå en forstuvning. Det er vigtigt at skåne og støtte området, mens det heler. 

Det kan bl.a. ske ved brug af skinner eller elastikbind 

Senebetændelse eller seneskedebetændelse

Senelidelser opstår som regel ved overanstrengelse og der er ofte irritation eller inflammation forbundet med tilstandene.

Betændelse gennem i længere tid, kan forårsage arvæv eller forandringer i senen, så det er vigtigt at skåne og støtte området.

Iskias

Iskias starter som regel ved lænden og trækker ned i balden, men kan trække hele vejen ned ad bagsiden af benet og helt ned i foden. Smerterne føles som et jag og stråler ned i benet.

Tennisalbue

Tennisalbue kaldes også for golfalbue og skyldes ensidigt arbejde eller belastning, som det ses i sportsgrene som tennis og golf.

Tilstanden går som regel over af sig selv, og den kan stråle op i overarm eller underarm og skyldes formentligt små bristninger og irritation i bindevævet, der holder musklerne på plads ved knoglen. 

Slidgigt

Slidgigt rammer de fleste med årene og kan ses allerede fra 30 års-alderen hos nogle. Slidgigt kan ramme alle led, men ses hyppigst i hænder og fingerled samt hofte- og knæled. Styrketræning er vigtigt for at forebygge og afhjælpe tilstanden.

Sjældne årsager til ømme muskler og led

Andre gigtformer end slidgigt

Gigt kan optræde i mange former og de mere alvorlige af slagsen er sådan noget som:

 • Muskelgigt 
 • Leddegigt
 • Psoriasisgigt
 • Rygsøjlegigt

Muskelgigt er kronisk betændelse i blodkarrene og rammer som regel efter de 50 år og hyppigst kvinder. Træthed og muskelsmerter er typiske symptomer.

Ved leddegigt angribes flere af kroppens led af inflammation. Typisk er det fingre og knæ og der opleves smerter og morgenstivhed. Træthed er også hyppigt her.

Psoriasisgigt forekommer kun psoriasispatienter og optræder hos en ud af 4. Psoriasisgigt er en betændelsestilstand i led og senetilhæftninger og sygdommen kan minde om rygsøjle eller leddegigt.

Rygsøjlegigt er en betændelsestilstand i hvirvelsøjle og bækken og forårsager stivhed i ryggen samt rygsmerter og nedsat bevægelighed.

Lupus

Systemisk Lupus Erythematosus som det hedder rammer typisk yngre kvinder. 

Symptomerne er bl.a. ømme muskler og led, træthed, hårtab, udslæt og forhøjet blodtryk. 

Tilstanden er ganske alvorlig, og kan påvirke hverdagen kraftigt. Patienter har også øget risiko for at få infektioner.

Fibromyalgi

Fibromyalgi giver smerter i sener og muskler samt træthed og nedsættelse af udholdenhed. Smerter veksler i styrke og varighed og kan forekomme overalt i kroppen.