Ondt i venstre side af maven

12/08/2018 17:45

webmaster

Sundhed
Ondt i venstre side af maven
Derfor har du ondt i venstre side af maven.
Smerter er aldrig noget godt tegn, og har du ondt i venstre side af maven, kan det betyde flere ting. Se, hvordan du skal forholde dig.

Mest læste i dag

Denne artikel indeholder affiliate links.

Smerter indikerer altid, at der er noget galt, men det er ikke det samme som, at det der sker, er alvorligt. 

Derfor får du ondt i venstre side af maven

Ondt i venstre side af maven skyldes ret ofte at der ophober sig luft i tarmene, men stærke smerter kan være alvorlige og være tegn på, at der er noget mere alvorligt på spil. 

Det kan være svært at ignorere og en fejl at selvdiagnosticere, så det bedste er at gå til lægen, hvis du er i tvivl om, hvad der foregår, for selv om det både kan være luft i tarmene, madforgiftning eller stress, kan nogle af de andre mulige årsager kan nemlig være:

  • Divertikelsygdom
  • Tarmobstruktion
  • Nyresten
  • Betændelse i bugspytkirtlen
  • Cyster

Og når det gør ondt i venstre side at maven, skal du være særlig opmærksom op, om du oplever at have flere symptomer simultant, men lad os starte med de hyppigste og mindst alvorlige.

De mest almindelige grunde

Tarmluft er uskadeligt, men det kan gøre ret ondt alligevel, og det kan sagtens have tendens til at ophobe sig i den ene side af maven. En måde at finde ud af, om det bare er det, er ved at drikke fennikel-te eller andre typer te, der kan modvirke luft i maven. 

Madforgiftning er bestemt ikke sjovt, og smerterne kan ledsages af bl.a. opkastning og tarmluft, men med masser af væske og tid, skal det nok komme ud af kroppen igen. 

Stress kan nogle gange mærkes fysisk og være årsag til såvel irritation samt forstoppelse. 

Vedvarende smerte der kun gør ondt i venstre side af maven

Vedvarende smerte der begrænser sig til venstre side, af maven og/eller smerter, der dukker op i kølvandet efter et måltid er umulige at sidde overhørig, og må ikke ignoreres. 

Der sidder nemlig en række vigtige organer i denne kropsregion, bl.a. mave, bugspytkirtel, og den ene nyre, så den mulige årsag kan være en af de følgende:

1. Pancreatitis

Dette betyder kronisk betændelse i bugspytkirtlen, og smerterne er ofte så intense, at du ikke er i tvivl om, at det kræver indlæggelse på et hospital, og de stråler ofte ud i ryggen.

Nogle får kronisk bugspytkirtelbetændelse, uden at der kan påvises en årsag, men eller skyldes det oftest:

  • Et højt alkoholforbrug
  • Cystisk fibrose
  • Arvelig bugspytkirtelbetændelse.

Feber, opkast og hjertebanken kan også være uvelkomne ledsagere. 

Tilstanden skaber betændelsesforandringer og arvæv i bugspytkirtlens væv og udførselsgange og fører til nedsat produktion af bugspyt samt de hormoner, der regulerer blodsukkeret, og så kan der opstå fedtdiaré, vægttab samt diabetes.

2. Nyresten

Nyresten kan sagtens opstå, uden at man lægger mærke til dem eller får symptomer med det samme, men det giver ubærlige smerter, når de senere begynder at røre på sig. Her vil smerten typisk starte i ryggen, hvor nyrerne er placeret, men kan stråle ud i maven og ned til lysken.

Nyresten ledsages også at blod i urinen, men det er ikke sikkert, at det kan ses med det blotte øje, og der skal derfor tages tests der kan påvise, om det er det, der er tilfældet.

3. Tarmobstruktion

Tarmobstruktion står for ca. 15 % af indlæggelserne for akutte mavesmerter, så det er ikke helt ualmindeligt. Tilstanden opstår som følge af en blokade eller aflukning, der gør det svært eller umuligt for mad og væske at passere i tarmene. 

Blokering af tarmene kan medføre en alvorlig medicinsk nødsituation, så det er vigtigt at komme i behandling.

Ud over at få ondt i venstre side af maven, kan det også ledsages af feber.

I langt størstedelen af tilfældene skyldes årsagen at der tidligere er udført et kirurgisk indgreb.

4. Divertikelsygdom

Divertikler i tyktarmen opstår med årene, og flere end 50 % af alle 70-årige har divertikler i et eller andet omfang. Det kan godt opstå hos yngre personer, men det er sjældent.

Divertikelsygdom skyldes udposninger af tyktarmslimhinden, og personer med irritabel tarm har større risiko for at udvikle sygdommen, ligesom en fiberfattig kost anses for at være en klar risikofaktor.

Symptomerne er afføringsændringer – typisk forstoppelse og sjældent diarré, luftgener samt ondt i venstre side af maven.

Det anbefales at spise regelmæssige måltider, der indeholder en så fiberrig kost som mulig, men det fungerer tilsyneladende bedst, når man forsøger at forbygge tilstanden.

Der er ingen særlige anbefalinger omkring medicin andet end blødgørende afføringsmidler til at afhjælpe forstoppelse i en periode.

 

Boost dit vægttab

(Dette er affiliate links)

Jeg vil gerne tabe mig med...

Afrikansk mango

Arabiske kaffebønner

Grøn kaffe

Hindbær ketoner

Æblecidereddike

 

Læs også

Ondt i maven - Hvis du har ondt i maven, kan det skyldes mange ting. Det kan både være på grund af ting, du har spist, sygdom eller kroniske lidelser. Her følger en forklaring på, hvorfor du får ondt i maven.