Ondt i venstre side af ryggen

10/01/2019 13:00

webmaster

Sundhed
Ondt i venstre side af ryggen
Derfor har du ondt i venstre side af ryggen
Har du ondt i venstre side af ryggen, kan både det skyldes alvorlige og ikke alvorlige problemer. Se, hvilke symptomer, du skal holde øje med, og hvad du selv kan gøre.

Mest læste i dag

De fleste har oplevet at have smerter i ryggen, og det kan i sig selv være ubehageligt nok, men når du har ondt i venstre side af ryggen, er det ikke nødvendigvis selve ryggen, som den er gal med.

Ondt i venstre side af ryggen

Smerter deles op i to kategorier – de akutte og de kroniske.

Akutte smerter betyder, at de er op stået pludseligt og at der er tale om kortvarige smerter. 

Kroniske smerter betyder, at smerterne er vedblivende over en længere periode eksempelvis månedsvis.

Der kan være stor forskel på, hvor intense smerterne er, men det siger ikke nødvendigvis noget om, hvor alvorlig tilstanden er. 

Ikke mindst fordi smerter kan være meget diffuse, og smerter der er forbundet med eksempelvis galdevejene kan stråle ud, så man pludselig har ondt i venstre side af ryggen, selvom galdevejene normalt forbindes med smerter i højre side foran eller lige under ribbenene foran.

Akutte smerter i ryggen

Smerter eller ubehag venstre flanke, som det også kaldes, når man har ondt i venstre side af ryggen, kan have rod i mavetarmkanalen, leveren, milten, nyrerne eller urinvejene.

Her er der tale om akutte smerter, og problemer i den mere alvorlige ende, der kan kræve akut undersøgelse eller behandling på et hospital.

Det kan være sygdomme som:

 • Nyresten
 • Nyrebækkenbetændelse
 • Galdesten
 • Betændelse i bugspytkirtlen
 • Irritabel tarm
 • Divertikelsygdom

Ved de tarmrelaterede sygdomme er der som regel også andre symptomer som ændring i afføringsmønster og konsistens samt oppustethed.

Ved galdesten kan der ligeledes forekomme oppustethed samt øget toilettrang, men her vil opkastning og kvalme også ofte være en del af symptomerne.

Det gælder ved alle tre sygdomme, at der som regel vil være smerter i maveregionen også.

Nyresten og nyrebækkenbetændelse, kan også bidrage til smerter andre steder i kroppen, ligesom der kan forekomme blod i urinen.

Har du mistanke om, at du har en af de nævnte sygdomme, skal du søge læge straks, så du kan få din tilstand udredt og modtage smertebehandling.

I langt de fleste tilfælde er smerterne så kraftige, at det ikke er nok at tage almindelig smertestillende håndkøbsmedicin, og der skal stærkere præparater til, som du kun kan få via en læge.

Kroniske smerter i venstre side af ryggen

Når du har ondt i venstre side af ryggen gennem længere tid, kan det skyldes at muskulaturen er overbelastet på den ene eller den anden måde. Ømhed eller smerter kan opstå som følge af:

 • Forstrækning
 • Fibersprængning
 • Muskelspændinger
 • Nerve i klemme
 • Ischias

De fleste har oplevet at forstrække en muskel et eller andet sted i kroppen, og det kan naturligvis også ske i ryggen. 

Skyldes smerten en mulig fibersprængning, kan man med fordel bruse iskoldt vand over området lige når skaden er sket, for at mindske smerterne.  Man skal fortsætte så længe, som man kan holde det ud,

Dette virker dog kun, hvis du kan komme til at gøre det lige, når den mulige skade er sket.

Muskelspændinger eller myoser, som det også kaldes, kan stå på i månedsvis, og kan bl.a. skyldes stress og/eller angst, men kan også skyldes fysiske løft.

Ved muskelspændinger kan massage hjælpe, men er den underliggende årsag stress eller angst bør dette også behandles.

Det er en særdeles øm oplevelse at få en nerve i klemme, men det sker, og så er der ikke så meget andet at gøre end at lægge en pakket ind i et viskestykke på området. Du kan være heldig at nerven så ”smutter ud” igen. Ellers går det som regel i sig selv i løbet af nogle dage, og du kan også forsøge med lidt forsigtig massage af området.

Har man Ischias har man smerter i den nederste del af ryg eller lænd, og smerten trækker ned i balden og ofte også videre ned i bagsiden af låret. Denne tilstand skyldes den store ischias nerve, og årsagen til at den er genereret kan skyldes mange ting. 

Hvis smerterne skyldes musklerne, kan det være fristende at blive i sengen, men faktisk har ryggen og musklerne bedre af, at du bevæger dig. Også selvom det gør ondt. 

Tag gerne lidt smertestillende håndkøbsmedicin for at mindske smerterne, og opsøg din læge, hvis det ikke går væk af sig selv, så I kan diskutere, hvilken behandling, der er den rigtige for dig.

Styrketræning og anden bevægelse kan forebygge smerter i ryggen, så når du er kommet i orden igen, kan du med fordel overveje at træne.