Overraskende covid19-forskning: Kaffe reducerer måske sygdommens alvor

Skrevet af Jakob A. Overgaard

21/11/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dagens topnyheder

En kop kaffe om dagen kan muligvis fungere som en slags beskyttelse mod COVID-19. Det antyder en ny undersøgelse fra China Medical University.

Tidligere har forskningen vist, at en kost rig på polyfenoler – en klasse af forbindelser fundet i mange plantefødevarer, der fungerer som antioxidanter – kan styrke immunsystemet og reducere risikoen for alvorlig sygdom. Forskerne undersøgte derfor, om kaffeforbrug kunne mindske risikoen for alvorlig COVID-19 sygdom.

Studiet evaluerede en gruppe på 64 voksne deltagere og konkluderede, at indtagelse af en til to kopper kaffe dagligt hjalp med at forebygge infektion af flere COVID-varianter.

Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet Cell and Bioscience den 16. november.

Både malet kaffe, instant kaffe og koffeinfri kaffe viste sig at have fordele over for coronavirus.

Kaffen forhindrede SARS-CoV-2-infektionen ved at blokere for, at virusset trængte ind i værtscellerne. Dette skete ved at forhindre spike-proteinet på SARS-CoV-2 i at binde sig til enzymet ACE2, som er den primære receptor for COVID-19-virus og findes i lungerne.

Det reducerede også aktiviteten af proteiner og enzymer, der er forbundet med alvorlig COVID-sygdom.

"Denne undersøgelse bekræftede, at moderat kaffeforbrug, herunder koffeinfri kaffe, kan give en ny retningslinje for forebyggelse af SARS-CoV-2," skrev studiets forfattere. "Baseret på resultaterne foreslår vi også en kaffedrikkeplan for folk til at forebygge infektion i post-COVID-19-æraen."

Dr. Marc Siegel, klinisk professor i medicin ved NYU Langone Medical Center og medicinsk bidragyder til Fox News, var ikke involveret i studiet, men har efterfølgende perspektiveret undersøgelsen.

"Kaffe indeholder mange aktive ingredienser, der har vist sig at være gode for helbredet – polyfenoler og antioxidanter," sagde han til Fox News Digital.

En tidligere undersøgelse fra UK Biobank viste en 10% nedsættelse i infektionsraten blandt kaffedrikkere med COVID, påpegede Siegel. "Det aktuelle studie fra Taiwan er godt udført, men det rejser flere spørgsmål end det besvarer," fortsatte han og bemærkede, at der var en "meget lille" gruppe af forsøgspersoner.