Ryger du e-cigaretter? Så er der dårligt nyt

Hvis man går og tror, at e-cigaretter ikke er sundhedsskadelige, kan man godt tro om, understreger en række forskere.

E-cigaretter har i mange år været et populært alternativ til almindelige smøger samt et yndet substitut, når rygere har forsøgt at lægge cigaretterne på hylden.

I stedet for at fylde lungerne med røg, er det nemlig vanddampe, man suger ud af den elektroniske pind og ned i lungerne. Det har givet e-cigaretter et ry som ‘det sunde alternativ til rygning.'

Adskillige forskere har dog i en årrække advaret mod, at de udbredte dampcigaretter langt fra er ufarlige, og nu viser en ny undersøgelse, at det langt fra er risikofrit at ryge e-cigaretter - også selvom vanddamp er mindre skadeligt end traditionel cigaretrøg. Det skriver BBC News.

Læs også

Dårlige nyheder for Peter Madsen - har ikke fået sit ønske opfyldt

Det er forskere fra University of Birmingham, der har undersøgt den populære e-cigaret og fundet frem til, at dampen er med til at skade immuncellerne i vores lungerne og fremskynde inflammation.

Tidligere undersøgelser af e-cigaretters skadevirkninger har oftest fokuseret på den kemiske blanding, som udgør væsken i en e-cigaretter - altså før det bliver til damp - men forskerholdet fra University of Birmingham, ledet af professor David Thickett, valgte i stedet at fokusere på selve dampen.

Efterfølgende har man fundet frem til - blandt andet ved hjælp af lungeprøver fra otte ikke-rygere - at dampen, som man indånder fra en e-cigaret, kan give inflammation og hæmme aktiviteten i de celler, der fjerner skadelige støvpartikler, bakterier og allergener fra lungerne.

Læs også

Kongefamilien udsat for indbrud på Gråsten Slot: Prins Christian opdagede de ubudne gæster

Dermed er nogle af e-cigarettens skadevirkninger meget lig dem, man ser i almindelige cigaretter og hos mennesker med kroniske lungesygdomme.

- De (e-cigaretter, red.) er mere sikre, når det kommer til risiko for cancer, men hvis man 'damper' i 20-30 år, og det fører til KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, red.), så er det noget, vi skal vide, forklarer professor David Thickett og understreger:

- Jeg tror ikke, at e-cigaretter er mere skadelige end almindelige cigaretter, men vi skal være skeptiske over for påstanden om, at de er fuldstændig ufarlige, forklarer han han.

Læs også

Politiet stoppede lastbil med frugt: Gjorde vildt fund bag æbler og meloner

Hos Public Health England, der hører under det britiske sundhedsministerium, opfordrer man dog stadig rygere til at bruge e-cigaretter som hjælpemiddel til at stoppe med at ryge traditionelle tobakscigaretter.

- E-cigaretter er ikke 100 procent risikofrie, men de er stadig klart mindre skadelige end tobakscigaretter, lyder det fra Martin Dockrell fra Public Health England.

Læs også

Skift læge - I Danmark har du altid ret til at skifte læge. Skift læge hvis du flytter eller utilfreds med din nuværende læge. Du skal dog være opmærksom på det koster penge og der få læger i København og Aarhus.

Ordklasser - Her får du en kort, skematisk oversigt over ordklasser på dansk og latin, en kort sammenfatning af de forskellige ordklassers egenskaber, nogle eksempler på ord i ordklassen samt regler for hvordan ordklassens ord bøjes, hvis de bøjes.

Sort afføring behøver ikke at være farligt, men da fænomenet både kan opstå på grund af kostvaner og være et symptom på sygdom i fordøjelsessystemet, er det en god idé at blive tjekket hos lægen. Se, hvordan du skal forholde dig til sort afføring, hvis du er i tvivl.

 

Dagens Gossip