Skal du børste tænder før eller efter morgenmaden? Ekspert afgør det endelig

De fleste har formentlig diskuteret emnet med en ven eller et familiemedlem. Hvornår er det korrekt at børste tænder? Før eller efter morgenmaden?

Alle har en mening om det, men spørgsmålet er, hvad eksperterne siger til stridsmålet.

Tandlæger råder til, at man børster sine tænder to gange dagligt og husker at bruge tandtråd regelmæssigt. Det er en helt almindelig rutine for de fleste at give tænderne en tur med børsten morgen og aften. Men om det er bedst at skrubbe bisserne før eller efter morgenmaden, er der langt fra enighed om.

Ifølge Independent har forskere fra University College London undersøgt sagen, og de konkluderer, at tandlæger har skabt generel forvirring, fordi der blandt eksperter er delte meninger om, hvad der er bedst.

Richard Marques er ledende tandlæge i Storbritannien. Han fortæller til Independent, at hans anbefalinger er klare:

- Det er bedst at børste dine tænder to gange om dagen, om morgenen og om aftenen. Du bør vente mindst 30 minutter med at børste tænder, efter at du har spist. Ellers kan syren skade tændernes overflade, siger han.

- Det er desuden rigtig vigtigt at børste tænder efter aftensmaden, for ellers kan der sidde madrester mellem tænderne, som får dem til at rådne natten over.

Richard Marques anbefaler altså ligesom mange andre tandlæger, at man først børster tænder en rum tid efter morgenmaden, fordi syreholdige mad- og drikkevarer kan skade tandemaljen.

Børster man sine tænder med det samme, for eksempel lige efter at have drukket juice, kan spyttet ikke nå at få bugt med syren selv, og tandbørsten gør således, at man 'sliber' emaljen væk, fordi syren bliver børstet rundt.

Kroppen kan ikke genopbygge emalje, og når problemet med en tyndslidt tandemalje først er opstået, er det svært at gøre noget ved det. En tynd emalje bliver tynd leder til isninger og skrøbelige tænder.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: