Sodavand er ligeså skadende for hjernen som en traumatisk barndom

Dårligt nyt til cola-elskerne!

Det er ikke kun dine tænder og din vægt, som sodavanden kan være et skadeligt bekendtskab for. Den læskende drik har faktisk også dårlig indflydelse på din hjerne.

Det skriver Illustreret Videnskab.

Sodavanden påvirker nemlig din hjerne på en måde, der gør det sværere for den at håndtere stress og traumer. Det viser en ny undersøgelse fra University of New South Wales Australia.

Læs mere: Dette sker med din krop, når du stopper med at drikke sodavand

Forskerne bag undersøgelsen lavede et forsøg, hvor de delte rotter ind i to forskellige grupper. Den ene gruppe gav forskerne ubegrænset adgang til vand med 25 procent sukker i. Med tiden udviklede dyrene en svær afhængighed af sukker.

De andre rotter blev udsat for et traume tidligt i deres liv. Forskerne fjernede nemlig det meste af deres reder, mens de endnu var små unger.

Læs mere: Rumænsk mand stjal to sodavand: Nu bliver han sparket ud af landet

Da forskerne undersøgte alle rotterne efter 15 uger, viste det sig, at begge grupper havde de samme ændringer i hjernen - uanset, om de var traumatiserede eller sukkerafhængige.

Alle rotterne havde færre af en bestemt type celler, der binder stresshormonet kortisol. På baggrund af dette vurderede forskerne, at dyrenes evne til at komme sig over stressende eller voldsomme oplevelser var blevet dårligere.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip