Store kommunale forskelle i antal børn på adhd-medicin

Fortæl mig, hvor du bor, og jeg skal sige, om dit barn får adhd-medicin.

Næsten så groft kan det siges, skriver Politiken torsdag.

Mens mindre end 10 børn per 1000 får adhd-medicin i Esbjerg Kommune, er der mere end 20 børn per 1000 i nabokommunen Tønder.

Det viser et nyt notat, som Sundhedsdatastyrelsen offentliggør torsdag. Notatet opgør forbruget af adhd-medicin på kommuneniveau.

I alle fynske kommuner er forbruget meget lavt. Under 10 børn per 1000 indbyggere får adhd-medicin i hver af de fynske kommuner. Anderledes står det til i stort set alle de vestsjællandske kommuner. Her får 18-28 børn per 1000 piller.

Hanne Børner, som er næstformand i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, er overrasket over de geografiske forskelle.

- Det både undrer og bekymrer mig, at der er så store kommunale forskelle, da der ikke er nogen logisk lægefaglig forklaring, siger hun til Politiken og fortsætter:

- Syge børn skal hjælpes på en korrekt, ensartet måde, da en korrekt behandling har betydning for deres udvikling. Og børn og unge i Tønder og Esbjerg bliver eksempelvis opstartet i den medicinske behandling fra samme børne- og ungdomspsykiatrisk center, så jeg forstår slet ikke disse forskelle.

Afdelingschef i Kommunernes Landsforening Christian Harsløf kalder det "interessante tal". Dem skal der kigges på.

- Noget tyder på, at tilgangen til den medicinske behandling - når det opgøres på kommuneniveau - er forskellig, så det ikke kun er et udtryk for folks sygdom. Men ingen har jo en interesse i, at nogen får hverken for meget eller for lidt medicin, så vi bør undersøge det nærmere, siger han til Politiken.

De store kommunale forskelle undrer fagfolk, og de ses særlig tydeligt i de kommuner, der ligger i Region Syddanmark og Region Sjælland, fastslår Sundhedsdatastyrelsen i notatet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip