Tør hoste

12/01/2020 21:43

webmaster

Sundhed
Tør hoste
Hvad er tør hoste? Find svaret her
Det er rigtig irriterende at lide af tør hoste, men der er faktisk flere ting du kan gøre. Se, hvordan du slipper af med tør hoste her.

Mest læste i dag

Både børn og voksne må fra tid til anden trækkes med tør hoste. Det er som regel ikke livstruende, men irriterede luftveje eller luftveje med inflammation er til gene og forstyrrer ofte fysisk aktivitet og ikke mindst nattesøvnen.

Tør hoste

For de fleste er tør hoste en kilde til frustration, og ikke kun hos den person der er ramt af det. Ikke mindst fordi den forstyrrer alt og alle, når hosteanfaldene optræder, fordi kroppen forsøger at fjerne de partikler, der irriterer luftvejene. 

Det er en refleks, som man ikke kan styre, men man kan forsøge at lindre og mindske generne.

Irritationen kan skyldes alt fra støv til infektion og kendetegner sig ved, at du ikke hoster noget op, selvom tør hoste kan skyldes slim.

Tilstanden er værst om natten, hvilket skyldes at man ligger ned, og dermed kommer til at øge trykket på lungerne, der så kommer på hårdere arbejde.

Tør hoste er ofte forbigående eller kortvarig, og der opleves kriller i halsen, og alt afhængig af årsagen til kan det stå på i få dage og i op til 14 dage, men varer tilstanden længere bør du gå til læge, for en tør hoste der varer længere, kan være tegn på noget mere alvorligt. Ikke mindst hvis den trækker ud og varer i over en måned. Efter 2 måneder begynder man at tale om en kronisk tør hoste.  

Årsager

Der kan gemme sig flere årsager bag en tør hoste, og de kan deles op i to kategorier.

Udefrakommende og sygdomsbaserede

De udefrakommende kan være sådan noget som:

 • Støvpartikler
 • Røg
 • Gas eller kemi for eksempel dampe fra rengøringsmidler
 • Luftforurening

Disse årsager kan oftest fjernes ved at flytte sig fra generne, og hosten er optræder kun, mens kroppen udsættes for disse, medmindre der for eksempel er tale om decideret rygning og deslige.

Det kræver lidt mere at flytte sig fra luftforurening, men det kan være en konsekvens, som man bliver nødt til at tage, hvis du bor i en storby og er meget generet.

Den anden type årsager er mere sygdomsbaserede og skyldes forhold som:    

 • Forkølelse
 • Influenza og anden virus
 • Bihulebetændelse
 • Bakterier
 • Infektioner 

I den mere alvorlige ende er:

 • Allergi
 • Astma
 • KOL – kaldes også for rygerlunger, men kan også skyldes andre forhold såsom lungebetændelse i barndommen og støvet arbejdsmiljø.
 • Bronkitis – ved denne tilstand optræder der ofte slim.

Det er helt normalt er opleve tør hoste både under og efter infektioner og virus i en tid, men hvis tilstanden fortsætter igennem længere tid, kan det blive aktuelt at kigge på den mere alvorlige kategori.

Opsøg læge når...

Da tør hoste ofte er forbigående, er der som regel ingen grund til at opsøge læge, men der er tilfælde, hvor du bør gøre det.

Specielt hvis den er forbundet med andre symptomer som:

 • Åndedrætsbesvær
 • Brystsmerter
 • Feber

Samt hvis du gennem længere tid har haft det dårligt generelt.

Behandling

Da tør hoste i høj grad er forbundet af gener, er det altid en god idé at forsøge at gøre noget ved den, for det tager på kræfterne, slider på kroppen og er generelt bare anstrengende at have med at gøre.

Der findes dog heldigvis masser af former for lindring i form af hostestillende medicin samt bruse- og sugetabletter, der fås i håndkøb.

Det er også en god idé at sørge for at få nok væske, så halsen ikke føles ru og irriteret.

Du skal sørge for at vælge et præparat, der er målrettet hoste uden slim, som hjælper med at hæmme hosterefleksen og beroliger, medmindre det drejer sig om bronkitis, der indebærer slim.

Effekten kan vare mellem 4 og 8 timer, så det kan være en god idé at købe flere præparater, så du både har til om dagen og ikke mindst til om natten.

Hvis du ikke lige har tilgængelig medicin på hånden, kan du også sagtens brug mere naturlige metoder til afhjælpe hosten.

 1. Kamillete – kamille har en beroligende effekt på hele kroppen og du kan give kroppen ekstra hjælp ved at tilføje ingredienser som citron og honning. Sidstnævnte bør dog ikke gives til de helt små børn (babyer) trods sin antibakterielle effekt.

 2. En simpel opløsning af vand og salt kan også bruges til at gurgle i og dermed rense svælget.

 3. Ingefær frisk eller tørret, hvis du ikke kan få fat i andet, er anti-inflammatorisk og kan være med til at reducere smerter.

 4. Gurkemeje siges også at kunne have en effekt.