Tynd mave

04/08/2018 09:15

webmaster

Sundhed
Tynd mave
Diarré eller tynd mave.
Tynd afføring kan have mange grunde, og kan være forholdsvist uskyldigt eller direkte livsfarligt. Se, hvornår du skal være særlig opmærksom på, om tynd mave skyldes helbredsproblemer, og hvad du selv kan gøre.

Mest læste i dag

Det er langt fra unormalt at opleve skift i konsistent og farve af afføring, men det kan være alt fra irriterende til livstruende at have tynd mave. 

Tynd mave

Der kan være flere grunde til at du får diarre, og det kan bl.a. skyldes:

  • Madvarer
  • Fødevareallergi
  • Medicin
  • Inflammation
  • Infektion
  • Stress

Der er forskel på at have tynd mave og have diarré. Ved sidstnævnte skal der være mindst tre vandtynde afføringer i døgnet.

Mad der kan give diarré

Madvarer står nok ikke overraskende øverst på listen over mulige årsager til tynd mave.

Diarre eller tynd mave kan opstå som følge af forkert behandling af maden eksempelvis utilstrækkelig opvarmning, men det kan også opstå, fordi maden er inficeret med bakterier pga. eksempelvis forkert opbevaring eller dårlig hygiejne.

I langt de fleste tilfælde forsvinder problemet som i løbet af få dage, hvis der er tale om madforgiftning, men hvis det fortsætter i over en uge, er det muligt, at der er andre ting på spil, og så skal du gå til læge.

Fødevareallergier der kan give maveproblemer

Intolerance over for mælkesukker er en af de hyppigste årsager, når det gælder allergier, der udløser tynd mave.

Men der er også andre intolerancer, der kan forårsage problemet.

Gluten er en af dem, og kan forekomme både, hvis du lider af glutenintolerans eller decideret Cøliaki (glutenallergi).

Har du mistanke om, at tilstanden skyldes fødevarer, kan du bl.a. få lægen til at lave en test på det, men du kan også prøve at udelade forskellige fødevarer i perioder for at se, om du får det bedre. Det er nemlig ikke alt den traditionelle kan vise.

Medicin og tynd mave

Visse former for medicin kan give tynd mave.

Antibiotika er blandt de lægemidler, der kan udløse det, men det kan ske i forbindelse med mange slags medicin, så tjek indlægssedlen, hvis

Er symptomerne udløst af medicin, vil de normalt forsvinde inden for kort tid, hvis du stopper med medicinen. 

Inflammation

Inflammation i tarmene og andre sygdomme og tilstande som involverer mavetarmregionen kan give tynd mave. 

Crohns sygdom og blødende tyktarmsbetændelse (Colitis ulcerosa) er sygdomme, hvor inflammation med sikkerhed spiller en rolle, men tynd mave ses også i forbindelse med tilstanden Irritabel tyktarm, der er af en lidt mere diffus størrelse.

Der kan optræde inflammation i forbindelse med den, men ofte kan det ikke påvises.

Alle 3 sygdomme er som regel ledsaget af andre symptomer som eksempelvis blodig afføring, mavesmerter og oppustethed.

Infektion

Infektioner som giver tynd mave eller diarré, kan eksempelvis være salmonella som ses i forbindelse med fødeindtag.

Men tarminfektioner kan komme af mange årsager eksempelvis dysenteri, en tarminfektion, der ofte ledsages af blodig diarré og smitter via dårlig håndhygiejne i forbindelse med forurenet mad.

Ved infektioner ledsages tynd mave ofte også af mavesmerter og/eller let feber.

Stress

Stress kan også give tynd mave, og det ses ofte i forbindelse med kortvarig stress som eksempelvis eksamenssituationer, det forsvinder dog oftest relativt hurtigt igen.

Sådan stopper du diarré og hvad skal du være opmærksom på

Der fås flere typer piller i håndkøb, der kan klare opgaven, men skyldes tilstanden, at eksempelvis en sygdom som Colitis Ulcerosa eller andre typer af tarmbetændelse, er det måske ikke en god idé, da det kan forværre sygdommen, selvom den måske i første omgang lindre mod tynd mave.

Det er også lidt en vurderingssag, om det er en god idé at benytte håndkøbsmidlerne, for i første omgang får du jo tynd mave, fordi kroppen forsøger at skille sig af med noget, så lad være med at medicin, blot fordi du får et enkelt tilfælde eller to med tynd mave.

Har du haft problemet over flere dage, skal du være opmærksom på, at du kan komme til at lide af magnesiummangel. 

Du kan tage magnesium som kosttilskud, spise masser af bladgrønt eller tage karbade med Epsomsalt, der indeholder magnesium, der også kan optages gennem huden.

Overdosering med magnesium er til gengæld yderst sjælden og ses stort set kun ved brug magnesiumholdige afføringsmidler eller hos personer med nyresygdomme, men det kan faktisk også forårsage diarré.

Husk altid at indtage masser af væske ved diarre og at lade være med at forsøge at selvdiagnosticere eller medicinere på egen hånd.

Du skal være særlig opmærksom, hvis der er tale om decideret diarré og der er blod i afføringen.