Vaske hænder: Skal jeg bruge håndsæbe eller flydende sæbe?

Der er faktisk rigtig stor forskel på sæbe i fast og flydende form.

Du kender det sikkert. Du står ved håndvasken med beskidte fingre og skal vaske hænder. Skal du vælge håndsæben eller den flydende sæbe? 

En læser har spurgt Videnskab.dk, hvilken form for sæbe, der er mest hygiejnisk, og om bakterier kan leve på håndsæbe.

Jan Pravsgaard Christensen, lektor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet forklarer, at flydende sæbe klart er at foretrække.

Læs også: De 4 ækle bakteriebomber, dine hænder er i daglig kontakt med

- Flydende håndsæbe er klart et bedre alternativ, fordi bakterier sagtes kan leve på en håndsæbe. Det gælder specielt fæces-bakterier, også kaldet colibakterier,- siger han.

Problemet med håndsæbe er, at bakterier fra menneskets bagerste parti, er vant til at leve i et hårdt miljø. Galdesalte i mavetarmkanalen har lidt af de samme biologiske egenskaber, som den fugtige overflade på en håndsæbe. 

- Derfor kan man klart anbefale, at man bruger flydende håndsæbe eller i det mindste sørger for, at håndsæben tørrer ud mellem hver brug. Når sæben tørrer ud og vandet forsvinder, har bakterierne svært ved at overleve, men så længe sæben er våd, er den et optimalt vækstmiljø,- fortæller Jan Pravsgaard Christensen videre.

Han anbefaler også, at man bruger mindste 30 sekunder ved håndvasken, da der skal noget gnidning og sæbe til, for at fjerne bakterier. 

 

 

Dagens Gossip