Nu kan du få en øl lavet af spildevand

Foto: Shutterstock

Ville du tage en tår af din øl, hvis du vidste at øllen var brygget på toiletvand? Uanset hvad er det netop hvad en øl fra Berlin er lavet af. Reuse Brew er en øl, der bruger spildevand som grundingrediens. Lækkert!

I Berlin har byens spildevandsanlæg lavet et helt særligt samarbejde med en virksomhed kaldet Xylem. Det har de gjort for at skabe opmærksomhed på genanvendt vand og et af de lidt mere kuriøse projekter i samarbejdet er Reuse Brew. 

Det kan lyde ulækkert, at spildevandsanlægget, der inkluderer vandrensningsreservoirer i alle faser af rensningen, lige fra reservoirer stoppet med fæcesfyldt slam over til det rene vand, der senere skal benyttes i den helt særlige øl

Anlægget behandler spildevand for 1,3 millioner Berlin-beboere, så det er et rent hotspot for lort. Rensningsanlægget skal efter planen rense vandet for 99.999% af alle forureningskilder og duftgener, men derfor er der alligevel et kæmpe mentalt skridt fra at tage en ordentlig slurk af øllen, når man ved, at vandet er kommet direkte fra Berlin-borgeres toiletter. 

Spildevand kan være fremtiden for ølproduktion

Selvom Reuse Beer er et enkeltstående eksperiment, så var der alligevel en del læring i projektet. Vand er måske den vigtigste ressource for en stor by, og derfor kan det være svært at foranledige hele sit brug af vand på rent vand. Nogle steder i verden er rent vand allerede en begrænset ressource, hvorfor der skal findes måder at producere vandbaserede produkter på anden vis. Her kunne Reuse Brew danne præcedens for fremtidig ølproduktion. 

Andre steder i verden har bryggerier allerede anerkendt, at vand er en knap ressource, og de har derfor bygget rensningsanlæg i umiddelbar nærhed af bryggeriet. Det store spørgsmål er dog, om slutbrugeren kan vænne sig til at drikke øl af spildevand, eller om tanken i sig selv giver en bismag, der giver associationer til noget helt andet end øl.

Det bliver i hvert fald ikke svært at kalde disse øl for lorteøl.