Byråd vil have fjernet bænk: Den kan forbindes med racisme

Modelfoto af bænk - det er ikke den omtalte bænk i artiklen. Foto: Shutterstock.com

Byråd mener, at en bænk skaber en utryg atmosfære og kan forbindes med racisme. Nu vil de have den fjernet.

Det er politikere i byrådet i Gamle Oslo, der mener, at en bænk, der er dedikeret til videnskabmanden Carl von Linné, skaber en utryg atmosfære i Botanisk have i Oslo. Derfor vil de have universitet i Oslo til at fjerne bænken, skriver det norske medie Khrono.

Læs også

Højeste antal coronasmittede danskere nogensinde

Politikerne mener, at bænken, der blev opført i 2014 og som er dedikeret til den svenske videnskabsmand Carl von Linné, kan forbindes med racisme. Carl von Linné er internationalt kendt for sit system til klassificering af planter, dyr og mineraler, og han skrev nedsættende om sorte.

Berlingske skrev blandt andet om, hvordan 1.600 borgere i Sverige krævede statuer af nationalikonet Carl von Linné nedtaget, på grund af, at han klassificerede mennesker, og på den måde, som han skrev om sorte på.

Forslagsstiller Hasti Hamidi siger til det norske medie Khrono, at hun håber, at dette kan blive starten på en større debat.

“Det er vigtigt, at studerende som lærer om ham, også får med, at der var andre sider af ham,” forklarer hun. 

“Han anvendte også sin metode til systematisering af planter på mennesker, hvilket skabte et hierarki af hvide øverst og sorte i bunden. Konsekvenserne har for eksempel været legitimering af slavehandel og kolonialisering,” fortæller Hamidi og tilføjer:

“Man kan argumentere for, at han var en vigtig botaniker, men jeg mener ikke det er vigtigere end hans racsime og de enorme konsekvensene og lidelsene det har ført til,” fastslår hun.

Ikke alle er enige

Ikke alle i byrådet er enige med Hasti Hamidi. Politikeren Tjeran Tham Vinje mener ikke, at bænken er sat op for at hylde videnskabsmandens menneskesyn, og derfor skal den ikke fjernes.

“Bænken er sat op for at hædre Linnés system for botaniske vækster, ikke for at hædre hans menneskesyn.”

Hvad synes du? 

Læs også

Pia Kjærsgaard er sikker: “Så bliver det ikke bedre”

 

 

 

 

Dagens Gossip