Tiden er ved at løbe ud for Venedig.
Den ikoniske by, der hviler på pæle i en lavvandet lagune, er allerede sunket med 25 centimeter over det seneste århundrede. Samtidig har havets niveau steget med næsten 30 centimeter siden 1900 – en cocktail, der truer med at sluge byen, hvis der ikke handles drastisk.
Det skriver CNN.
De nuværende højvandsbarrierer, som blev taget i brug i 2020, har hjulpet lidt. Men de er langt fra den redningsplanke, man oprindeligt håbede på. Barriererne skulle efter planen kun hæves omkring fem gange årligt. I praksis har de allerede været i brug omkring 100 gange siden åbningen, og systemet befinder sig stadig i testfasen – efter en regning på cirka seks milliarder euro.
Nyt bud på redning: Pump vand under byen
Midt i den pressede situation træder en ny plan frem. Ifølge Pietro Teatini, lektor i hydrologi og vandbygning, er der behov for en langt mere radikal tilgang. Han foreslår, at man pumper vand ned i undergrunden under byen for fysisk at hæve hele Venedig med omkring 30 centimeter.
Målet er at give Venedig en ny midlertidig frist, hvor barriererne og byen kan arbejde i tandem, indtil en permanent løsning kan udvikles. En metode, som ifølge Teatini kan få Venedig til at modstå havets fremmarch i flere årtier.
"Vi kan sige, at vi har 50 år foran os, inklusiv barrierens levetid, til at udvikle en ny strategi. Vi er nødt til at udvikle et meget mere drastisk projekt," siger Teatini.
Gamle fejl, nye udfordringer
Historien har dog vist, at Venedig ikke tåler mange eksperimenter. I 1960’erne og 1970’erne blev der pumpet grundvand op fra fastlandet ved Marghera, hvilket medførte yderligere nedsynkning af området – alene fra 1950 til 1970 sank byens centrum med næsten fem centimeter.
Nu presses situationen yderligere af klimaforandringer. Venedig synker stadig omkring to millimeter om året, mens tidevandet samtidig stiger med omtrent fem millimeter årligt.
Teatinis forslag er derfor en kamp mod tiden. Et forsøg på at give byen en puster, før naturens kræfter gør det umuligt at redde den laguneby, millioner verden over betragter som en af civilisationens kronjuveler.