England giver 4. stik mod corona

Foto: Shutterstock.com

Mere end 25 millioner briter vil blive tilbudt endnu et stik i den nærmeste fremtid.

Alle voksne i England vil blive tilbudt endnu en booster-vaccine som et led i en ny plan, der skal forsøge at håndtere den potentielle smittespredning af Omikron-varianten.

Læs også

Klar besked til Mette Frederiksen: Nu skal du yde 'en ekstra indsats'

Mandag eftermiddag anbefalede Storbritanniens vaccinerådgivende organ (Joint Committee on Vaccine and Immunization (JCVI)) ifølge Sky News de følgende tiltag:

  • Booster-vacciner til alle over 18 år

  • Forkortelse af tiden mellem andet og tredje stik fra seks til tre måneder

  • Giv andet stik til børn i alderen 12 til 15 år maksimalt tre måneder efter første stik

  • Svært immunsupprimerede personer skal have adgang til endnu en booster, hvilket for nogle betyder et fjerde stik denne vinter

  • Booster-vaccine bestående af enten en Pfizer-vaccine eller en halv dosis af Moderna-vaccinen

I en erklæring i House of Commons kort efter, fortalte sundhedsminister Sajid Javid, at regeringen ville følge alle anbefalingerne 'fuldt ud'.

Tiltaget, der vil resultere i, at flere millioner personer i Storbritannien bliver berettiget til et tredje stik, er kommet i kølvandet på de voksende bekymringer over den nye Omikron-variant.

"I dette kapløb mellem vaccinerne og virussen kan den nye variant have givet virussen ekstra ben," sagde Sajid Javid i House of Commons.

Viceoverlæge Jonathan Van-Tam sagde, at 'forskere verden over' er enige om, at Omikron-varianten er 'af øget bekymring', men understregede, at der fortsat er en 'høj grad af nuværende usikkerhed' omkring den.

"Jeg vil gerne gøre det klart, at det ikke kun er undergang og dysterhed på dette tidspunkt, og jeg ønsker ikke, at folk skal gå i panik på dette stadie," sagde Jonathan Van-Tam også ifølge Sky.

"Hvis vaccineeffekten reduceres, som det synes ret sandsynligt til en vis grad, vil den største effekt sandsynligvis være i at forebygge infektioner, og forhåbentlig vil der være mindre effekt på forebyggelse af alvorlig sygdom."

"Men det er noget, som forskerne skal finde ud af i de kommende uger."

Han tilføjede, at vaccineindsatsen 'aldrig har været mere vital end på dette tidspunkt'.

"For mig - som du ved, så elsker jeg fodbold - startede vi med 11 spillere på holdet med Wuhan-vaccinen, og man kan sige, at vi på en måde fik et par skader, da Alpha kom, og så kom Delta. De varianter, der er forskellige fra den oprindelige Wuhan-variant," sagde Van-Tam.

"Og vi har været nødt til at bruge vores udskiftere fra bænken for at holde os inde i kampen. Men vi er godt med i kampen, og man kan se, at med den nuværende epidemiologi i forhold til Delta, så holder vaccinerne rigtig godt og holder os stort set ude af problemer."

"Nu vil Omikron sandsynligvis hente et par gule kort til nøglespillere på toppen. Vi er måske okay, men vi begynder på en måde at føle, at vi risikerer at gå ned til ti spillere."

"Og hvis det sker, eller hvis der er en risiko for, at det kommer til at ske, har vi brug for, at alle på banen forbedrer deres spil i mellemtiden. Og det er virkelig at forbedre deres spil at bruge boostere."

"Vi kommer ikke til at vente på, at det røde kort kommer. Vi vil handle beslutsomt nu, og vi beder alle om at forbedre deres spil. Vi beder alle om at spille deres rolle i booster-programmet."

I mellemtiden sagde professor Wei Shen Lim, der er formand for JCVI, at en booster-vaccine vil øge graden af beskyttelse mod den nye Omikron-variant.

"At få en booster-vaccine vil hjælpe med at øge niveauet af beskyttelse mod Omikron-varianten," sagde han.

"Det er en vigtig måde for os at reducere denne variants virkning på vores liv. Især i de kommende måneder," tilføjede han.

Tiltaget er blevet iværksat i kølvandet på de voksende internationale bekymringer over den nye Omikron-variant.

Seks tilfælde af Omikron er blevet fundet i Skotland, og fem er blevet registreret i England.

UK Health Security Agency (UKHSA) identificerede yderligere to tilfælde af Omikron-varianten mandag, som blev fundet i hhv. Camden og Wandsworth i London.

Læs også

Bagedyst-stjerne ramt af corona

Begge af mandagens registrerede tilfælde har forbindelse til Sydafrika, meddeler UKHSA.