Historisk fund af gravid mumie: Fosteret var konserveret som en "pickle"

Foto: Warsaw Mummy Project

Arkæologer har gjort et historisk fund, da man har fundet verdens første gravide mumie, som polske forskere nu er ved at undersøge.

En mumie, som menes at stamme fra det første århundrede før vores tidsregning, er blevet fundet i den Egyptiske oldtidsby Theben, hvis ruiner ligger i den nutidige by Luxor i det nordafrikanske land.

Foto: Journal of Archaeological Science

Mumien er blevet beskrevet i en videnskabelig journal som "det første kendte tilfælde af en gravid balsameret krop," og fundet er derfor historisk og kan give forskere et vigtigt indblik i oldtidens graviditet og graviditetens rolle i oldtidens Egyptens samfund og religion. 

Læs også

Joe Biden advarer Ukraines præsident: Krigen i Europa lurer måske lige om hjørnet

I et blogopslag tidligere på måneden skrev polske forskere en opdatering på undersøgelserne af det specielle fund, og her beskrev de, at fosteret virkede "syltet" som en "pickle". 

Det er desuden blevet meldt ud, at den mumificerede kvinde - kaldet 'Den Mystiske Kvinde' - er beregnet til at være mellem 20 og 30 år på dødstidspunktet, og det er desuden blevet beregnet, at hendes graviditet var omkring 26. til 30. uge på dødstidspunktet. Det skriver 9gag.

Computeranimeret tomografi af fosteret / Foto: Warsaw Mummy Project

Forskerne bag undersøgelserne har ydermere forklaret, at forholdene i 'Den Mystiske Kvindes' blod og livmoder og balsameringen har gjort, at livmoderen har været "næsten hermetisk forseglet," hvilket gør, at fosteren er ualmindelig godt bevaret, og de sammenligner bevaringen med fund af velbevarede lig i moser og vådområder. 

"I vores tilfælde har vi to forskellige mumier, fordi der var to forskellige mumificeringsprocessor. Fosteret var i et syreholdigt [og] moselignende miljø, som senere tørrede ud under balsameringen af moderen," har forskerne således udtalt og fortsatte: 

"Under mumificeringsprocessen blev den afdøde kvinde dækket med natron [...] for at tørre hendes krop." 

Det er dog ikke hele fosteret, der har klaret at ligge i graven i mere end 2000 år, og forskerne har således meldt ud, at flere af fosterets knogler er delvist opløste på grund af det syreholdige miljø, som det har ligget i.

Scanning som afslører fosteret / Foto: Warsaw Mummy Project

De mener derfor også, at mumien ikke nødvendigvis er den første af sin slags i verden, men blot den første kendte, da de manglende knogler gør, at fosteret er svær at se på røntgenbilleder, og de mistænker derfor, at der kan være andre gravide mumier på museer rundt om i verden, som blot ikke er blevet opdaget, fordi man ikke har åbnet dem op.

CT-scanning af fosteret i livmoderen. A er hovedet, og B er én af hænderne / Foto: Journal of Archaeological Science

"'Den Mystiske Kvinde' døde sammen med et ufødt barn og ved at undersøge hende, genopretter vi deres hukommelse. Vi husker, at hun var en længelevende person, som havde sine drømme [...] og var elsket. Nu afslører hun hemmelighederne, som hun tog med sig i graven," skrev forskerne afsluttende. 

Man kan således også læsen i journalen, at fosteret er en unik mulighed for at undersøge graviditetens status i den oldegyptiske kultur og religion og i deres samfund.

Læs også

Dårligt nyt for danskerne: El-afgiften bliver ikke reduceret

 

 

Dagens Gossip