Importerede serie til Nordkorea: Nu er han dømt til døden

Foto: Shutterstock

En fiks forretningsidé er endt med dødsstraf.

I Nordkorea har en ung mand fået en lidt for fiks idé.

Den storhittende Netflix-serie “Squid Game”er gået amok i popularitet over hele verden.

Serien, som er produceret i Sydkorea, er dog ikke udbredt alle steder. I nabolandet Nordkorea, som styres med hård hånd af diktatoren Kim Jung-Un, er man ikke just begejstret for serien.

Læs også

Jake spiste en hashkage: Så gjorde han noget han fortryder resten af livet

Her har en kinesisk mand via et usb-stik importeret serien fra Kina af med det formål at sælge serien til borgere i Nordkorea.

Den studerende, som købte serien, har fået en livstidsdom, mens seks andre, som blot har set serien, er idømt fem år i arbejdslejr.

De er alle mindreårige. Det forlyder, at en af de studerendes rige forældre kunne betale sit barn fri for straf ved at bestikke autoriteterne med 3.000 dollars.

Lærer og rektor er blevet fyret fra skolen, og det siges, at de kan risikere at ende med at skulle arbejde i afsides miner.

Nordkorea håndhæver i denne sag en ny lov ved navn "Elimination of Reactionary Thought and Cultur", som blev indført i december 2020. Loven giver staten mulighed for bl.a. at give en dødsdom, hvis en person ejer, ser eller distribuerer indhold som film, bøger eller musik fra kapitalistiske lande som for eksempel Sydkorea og USA. Det kunne også være Danmark.

Radio Free Asia skriver, at en større paranoia er ved at sprede sig i befolkningen efter denne nye, skræmmende udvikling, hvor alt andet end Nordkoreanske produktioner mere eller midre bliver ulovligt i alle henseender. 

Dødsdommen er sat til at blive udført af et såkaldt skydehold (firing squad). Netflix har endnu ikke kommenteret på sagen.

Læs også

Nu undskyldes der for tvangssterilisationer