Købte en mønt for 4 kroner: Var ved at besvime, da han opdagede hvad den var værd

Henrik R

60 uger siden

|

26/05/2023
Udland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mønten viste sig at være langt mere værd, end han nogensinde havde kunnet forestille sig.

Dagens topnyheder

En flere hundrede år gammel mønt blev købt for omkring 4 kroner på et loppemarked. Det viste sig efterfølgende at den var langt mere værd. 

Mønten blev solgt til en mand på et fransk loppemarked for 50 euro cent. Mønten var en sjælden kontinental dollarmønt, som var blevet lavet i 1776 da USA var en nystartet nation.

Den heldige ejer var slet ikke klar over hvad det var for en mønt, da han købte den på loppemarkede. Han opdagede først langt senere, at han havde været ualmindeligt heldig. 

Det skriver Fox News

"Sælgeren havde en kageæske fuld af mønter og medaljer til salg, og mens køberen kiggede igennem den, trak sælgeren en anden æske med mønter frem med denne mønt på toppen,"lyder det fra Professional Coin Grading Services, der vurderede mønten efterfølgende. 

Viste sig at være yderst værdifuld 

Køberen der slet ikke kendte til mønten, spurgte sælgeren om en pris og han sagde 50 cent. Senere Googlede møntens nye ejer 'Continental Currency 1776' for at finde ud af hvad det var for en mønt han havde. 

Her gik det op for ham, at han måske havde fået fingrene i noget af væsentligt højere værdi end først antaget. Derfor tog han mønten med til lokal møntforhandler som dog var usikker på ægtheden, derfor foreslog han at sælgeren sendte den til USA for at få fastslået møntens ægthed. 

Den sjældne mønt er lavet af tin og viser et solur i en midterring med "mind your business" skrevet nedenfor. På de ydre ringe står ordene "Fugio", "Continental Currency" og datoen 1776.

Foto: Professional Coin Grading Services

Bagsiden af ​​mønten viser navnene på de 13 kolonistater og meddelelserne "we are one" og "American Congress".
Oprindelsen af ​​kontinental valuta er stadig uklar, og nogle historikere antyder, at de blev lavet i England som satire, i et forsøg på at håne den nye amerikanske nation.

Men mønterne var stadig meget værdifulde og viste et sjældent stykke historie, fortæller Professional Coin Grading Services.

"Mens oprindelsen af ​​disse stykker stadig er under debat, er de 1776 kontinentale dollars vigtige tidlige mønter, der fejrer fødslen af ​​den splinternye nation USA," lyder forklaringen. 

Mønten blev vurderet til knap 100.000 amerikanske dollars i USA, hvilket svarer til knap 640.000 danske kroner.