Lærer læste højt fra kendt bog: Nu er hun fyret for at have brugt racistisk udtryk

Foto: LinkedIn

Universitetslæreren Hannah er blevet fyret, efter at have læst op fra en kendt bog fra 1894, hvori et racistisk udtryk er anvendt.

En lærer på St. John's University har mistet sit job, efter at en studerende har klaget over, at hun sagde N-ordet højt, mens hun foran klassen læste op fra en Mark Twain-roman. Det skriver Daily Mail.

Læs også

Dansk speciallæge: Vi kan befinde os i begyndelse af tredje bølge

Skolen har dog benægtet, at hendes højtlæsning af det racistiske udtryk skulle være årsagen til, at hun er blevet fyret. 

Hannah Berliner Fischthal, der var ansat på universitet i to årtier, blev fyret fra sin stilling den 29. april. Hun mistede angiveligt sit job som følge af førnævnte hændelse, som skete under en fjernundervisning den 10. februar. 

I hendes lektion læste hun et uddrag fra 'Pudd'nhead Wilson', som er Mark Twains roman om anti-slaveri fra 1894, højt for klassen. 

Twain anvendte N-ordet i sin roman, som Hannah kontekstualiserede for eleverne, inden hun sagde det, skriver New York Post. 

"Hans brug af 'N-ordet' bruge kun i dialoger, da det faktisk kunne have været sagt i syden før borgerkrigen, hvor historien finder sted," sagde Hannah. 

På trods af hendes forsøg på at kontekstualisere citatet, før hun læste det højt for klassen, har mindst én elev efterfølgende hævdet, at vedkommende forlod klassen, efter at hun sagde N-ordet. 

Den studerende skrev efterfølgende i en e-mail til universitet, at det var 'unødvendigt og meget smertefuldt at høre'. 

Hannah reagerede ved at undskylde og starte en privat dialog med sine elever, hvori hun skrev: 

"Jeg undskylder, hvis jeg gjorde nogen ukomfortable ved at bruge et nedværdigende ord, da jeg citerede fra og diskuterede teksten." 

To elever forsvarede læreren, mens fire andre helt afviste, at hun overhovedet havde bruget ordet. Denne diskussion fortsatte i den efterfølgende lektion. 

Ikke desto mindre blev hun indkaldt til et HR-møde den 3. marts, hvor hændelsen skulle diskuteres. Desuden handlede samtalen også en påstået kommentar, som Hannah skulle have fremsat om en sort studerendes hår. Læreren hævdede dog, at det intet havde med hendes hår at gøre. 

To dage senere blev Hannah Fischthal suspenderet, da hun var anklaget for at have overtrådt skolens politik. 

Advokater fra 'Foundation for Individual Rights in Education' har skrevet til universitets forstander, for at få Hannah genansat. 

"At citere Mark Twains arbejde i en klasse om satire falder helt inden for den beskyttelse, som akademisk frihed giver, hvilket giver fakultetsmedlemmerne frihed til at afgøre, om - og hvordan - man diskuterer materiale, som studerende måske finder stødende," skriver advokaterne i et brev til universitetet. 

En talsmand fra universitet afviste imidlertid påstanden om, at Hannah var blevet fyret på grund af citatet fra bogen. 

"Hvis din påstand er, at hun blev fyret for at have læst højt fra en Mark Twain-roman, er det forkert," sagde Brian Browne, talsmand for St. John's, ifølge Daily Mail. 

Hannah Fischthal har udtalt, at hun er 'forfærdet' over hændelsen. Da hun er datter til overlevende fra Holocaust, mener hun, at hun er den sidste person, der bør beskyldes for at være racistisk. 

"Jeg ved, hvor det fører hen, og jeg ved, hvor det ender. I hver klasse underviser jeg i ondskaben ved stereotyper," sagde hun.

Læs også

Togselskab i modvind for at sige 'Godmorgen, mine damer og herrer': Nu undskylder de

Hun rundede, ifølge Daily Mail, af ved at sige, at hun kommer til at savne sine studerende og at undervise.