Mor efterlyser bedre retorik fra nissen - De skal ikke spørge efter artige børn

Foto: Shutterstock.com

En norsk mor mener, at man bør tage et ekstra kig på nissens retorik. Det kan nemlig være dårligt for børnene, hvis nissen spørger efter artige børn. Den bør i stedet spørger børn, om de er spændte.

For nogle mennesker er nissen lig med ondskab og i ledtog med djævlen, men for langt de fleste er de små nisser glade-drillesyge væsner, der godt kan lide risengrød og gaver.

En norsk mor mener dog, at man bør kigge på den retorik, som man forbinder med julenissen, da hun mener, at det er med til at bidrage til en kultur, hvor børn hele tiden skal præstere.

”Børn møder hele tiden forventninger og rettelser for forkert opførsel fra alle sider hele tiden. Vi har råd til, at de skal være fredet juleaften for denne evige præstationsjagt,” lyder det fra Ellen Elisabeth Dittmann-Monsen i en kronik, hun har skrevet til Tønsbergs blad.

Det er især frasen ”Er der nogle artige børn her,” som moren har et problem med. Det fandt ud hun af efter, at hun selv havde leget nisse overfor sin søn.

”Der begyndte jeg at rive mig med og sagde ’Er der nogle artige børn her?’ min søn kiggede alvorligt på mig og sagde ’Nej mor, er der nogen børn her,’

Det fik moren til at åbne øjnene op, og hun mente faktisk, at hendes søn i den grad havde fat i noget af det rigtige. Derfor appellerer hun nu til, at man får ændret på nissens retorik, så nissen i stedet siger nogle ting, der ikke påvirker børnene på samme måde.

”Nissen må vejledes til at sige noget klogere som ’er der nogle spændte børn her?’ Vi kan ikke stemple et barn som artigt eller slemt. De er gode nok, som de er,” lyder det fra moren der tilføjer:

”Vi er voksne, og har et ansvar for, at børn skal have et godt selvbillede. Vi må være bevidste i vores retorik. Ved at kalde et barn for slemt, så bidrager man til skam,” fortæller hun.

Nissen bakker hende op

Den norske mor får opbakning af Gammelnissen på Stenbjørnrød Gård i Horten, der til dagligt går under det borgerlige navn Svein Johan Lindstad.

Han har været nisse i 14 år, og han er helt enig i, at man bør tænke over det budskab, som man sender til børnene, og at det er forældres egen skyld, hvis der er uartige børn.

”Jeg har været nisse i 14 år, og jeg oplever at enkelte forældre bruger nissen til at skræmme deres unger. De siger at ungerne ikke får gaver, hvis de ikke er artige. Men hvad er artig? Alle børn er artige medmindre forældrene er skyld i noget andet,” fortæller han til NRK.

LÆS OGSÅ: Ture for børn

Det norske medie har også talt med en børnepsykolog, Elisabeth Gerhardsen der fortæller om generel opdragelse af børn. Her siger hun blandt andet, at man ikke bør bruge ordet du, når man skælder et barn ud, men i stedet fortæller, at det barnet har gjort, er forkert.

Et eksempel hun bruger er ”Det er forkert gjort” i stedet for ”Du er slem,” lyder det fra børnepsykologen.

Læs også

Velstillede ødelægger jul for fattige børn – Ikke længere noget ønsketræ

Børnepenge

Børnepenge er en tiltrængt håndsrækning til mange børnefamilier. Læs her om reglerne for den økonomiske ordning.

 

Dagens Gossip