Ophæver dødsstraf: "Det var ikke effektivt"

Foto: Shutterstock

Man finder ikke metoden effektiv, lyder det.

Dødsstraf virker fjernt som en reel mulighed for straf i Danmark, men det er faktisk lovligt i flere stater. Nu vil denne liste dog mangle et land.

Papua Ny Guinea har nemlig valgt at ophæve dødsstraf i landet.

Det sker 30 år efter at man indførte dødsstraf. Premierminister James Marape sagde, at den "ikke var en effektiv afskrækkelse mod alvorlig kriminalitet,” ifølge The Guardian.

Læs også

Læge med smart trick: Sådan kan du forudsige coronasmitte

Forbrydelser som forræderi, piratkopiering, mord – herunder trolddomsrelateret vold – og grov voldtægt vil nu blive straffet med fængsel på livstid uden prøveløsladelse eller prøveløsladelse efter 30 år som erstatning for dødsstraf.

Det er da også noget tid siden, at man sidst har gjort brug af straffen.

Den sidste henrettelse i Papua Ny Guinea fandt nemlig sted helt tilbage i november 1954 i Port Moresby. Landet afskaffede dødsstraffen i 1970, men genindførte den i 1991, selvom der ikke har været nogen henrettelser siden da.

I 2013 tog Papua Ny Guinea skridt til at genoplive dødsstraffen, udvide antallet af forbrydelser, som det kunne anvendes på, og også ændre lovgivningen til at omfatte hårdere straf for andre forbrydelser.

Justitsminister Bryan Kramer fremlagde lovforslaget for parlamentet og sagde, at der var 40 fanger på dødsgangen.

Men han sagde samtidig, at staten manglede de "nødvendige administrative mekanismer og infrastruktur" til at udføre straffen på en human måde.

Marape sagde yderligere, at dødsstraffen havde "været i vores love i mange år, men i overensstemmelse med andre globale tendenser og undersøgelser er det ikke en effektiv afskrækkelse mod alvorlig kriminalitet og lovovertrædelser.

“For os som en kristen nation, efter min mening - er forestillingen om 'du skal ikke dræbe' stadig fremherskende."

Gud burde være dommeren, sagde Merape:

 "I stedet for dødsstraf vil lovovertrædere afsone livstidsdom uden prøveløsladelse - jeg tror, ​​det er bedre."

Medlemmer af den katolske kirke, som tidligere har udtalt sig imod dødsstraf, hilste også ophævelsen af dødsstarf velkommen.

"Den katolske kirke i Papua Ny Guinea har altid været imod og er stadig imod dødsstraf, fordi den er ugudelig og ukristelig, umenneskelig, moralsk forkert og imod enhver persons iboende menneskerettighed til liv," Paul Harricknen, formand for de katolske fagfolk.

Læs også

Corona-fri ø åbnede op igen: Nu er katastrofen kommet

 

Dagens Gossip