Pludselig mistede 10-årig Maria sit hår

Foto: Facebook

Marias farmor ville flette sit barnebarns lange hår, da hun opdagede en bar plet på den 10-årige piges hoved.

Alopecia areata.

Det er navnet på den lidelse, som ramte 10-årige Maria Fossum Hovdan, da hun for tre år siden var syv år og gik i 1. klasse. 

Navnet dækker over pletvist hårtab, som hyppigst rammer børn og unge. Hvorfor Maria blev ramt af sygdommen vides ikke, skriver norsk TV 2.

Alopecia areata er en autoimmun sygdom, der angriber kroppens egne hårceller, hvilket medfører pletskaldethed på hovedet og i nogle tilfælde kroppen. 

Forsøgt at finde svar

Cathrine Fossum, mor til Maria, fortæller, hvordan familien har afsøgt alle muligheder for at få hjælp og svar på hårtabet.

Men der er ingenting at gøre. På nær en ting.

“Der er ingenting, vi kan gøre for at hjælpe Maria med at få håret tilbage. Vi kan bare hjælpe hende ved at støtte hende og forsikre hende om, at hun er mindst lige stærk og smuk, selv om håret kommer og går,” siger Cathrine Fossum til TV 2. 

Det har også været svært for 10-årige Maria at forstå og acceptere, at håret falder af.

Men for et par uger siden, traf hun en beslutning. Hun ønskede, at der skulle deles et billede af hende, hvor det var tydeligt, at hun lider af Alopecia areata. 

“Jeg vil gerne have, at folk ved hvad alopecia er, så jeg slipper for at forklare, at jeg ikke har kræft. Nogle børn har spurt mig om det er farligt eller smitter, men det er det ikke,” fortæller Maria.

Det var Maria selv, der synes, at de skulle dele et billede af hende, hvor det er tydeligt, at hun lider af alopecia areata. Foto: Facebook.

Efter opslaget er det strømmet ind med beskeder og kommentarer med opmuntrende kommentarer. Det har betydet meget for Maria, som også har fundet støtte på mediet TikTok, hvor hun er i kontakt med andre unge mennesker, som også lider af sygdommen.

Selv om det ikke er en farlig sygdom, så er det psykisk udfordrende, og der er det rart at vide, at man ikke er alene, forklarer Marias mor, som håber, at datterens åbenhed kan hjælpe andre i en lignende situation.

Cathrine Fossum er stolt af sin datter, Maria. Foto: Privat.