Producent kendte til asbest i populært babypudder i årtier

Foto: Shutterstock.com

En stor sag er under opsejling, da en populær producent var velvidende om, at der var asbest i deres babypudder. Deres produkt menes blandt andet at have givet en sjælden form for kræft.

Det er flere gange set før, at store virksomheden vælger at holde tæt med informationer, der kan være skadelige og endda koste menneskeliv, da de vurderer, at tilbagekaldelserne af produktet vil koste flere penge end en eventuel retssag.

Nu er der kommet endnu et eksempel, og det er fra den store producent Johnson & Johnson, der står bag en lang række babypudder-produkter, hvor man nu har fundet spor af asbest. Det værste er dog ikke, at der er fundet spor af asbest i deres produkt, men at virksomheden længe har været klar over, at der er fundet asbest i deres produkter. Det har de dog valgt at holde tavst for resten af omverdenen.

Syg mor satte det hele i gang

Vi skal helt tilbage til 1999 for at hele møllen blev sat i gang. Den amerikanske mor Darlene Coker, var blevet syg, men hun vidste ikke hvorfor. Hun havde fået en sjælden form for cancer, der var dødelig og som oftest blev set hos mennesker, der havde været udsat for asbest.

Det havde hun dog ikke været. Hvert fald ikke, hvad hun vidste af.

Hun valgte derfor at hyre advokaten Herschel Hobson, der skulle undersøge, hvorfor hun pludselig var blevet udsat for asbest. Hans bedste bud var på Johnson’s Babypudder, som Coker havde brugt på hendes spædbørn og på sig selv hele livet. Hobson vidste, at talkum og asbest ofte befandt sig sammen i jorden, og at talkum der bliver opgravet, ofte kan være smittet af asbest.

Hverken Coker eller advokaten havde nok beviser, og de var derfor nødt til at lægge sagen på hylden. Her har den været indtil i dag, hvor Jackson & Jackson igen er i vælten, da de er blevet anklaget af 11.700 mennesker, der mener, at deres babypudder er skyld i deres kræft.

Johnson & Johnson har siden startet været opmærksomme på, at asbest ofte findes i forbindelse med talkum. De har derfor løbende lavet deres egne undersøgelser, test og rapporter, og nogle af de rapporter har Reuters haft fingrene i.

I deres gennemgang af dokumenterne har de fundet ud af, at der fra 1971 og til de tidlige nuller faktisk er blevet fundet positive tests af asbest i deres babypudder. Det er dog ikke noget, som offentligheden er blevet gjort bekendt med.

Foto: Shutterstock.com

Det havde ændret sagen 100 %

Da Hobson for nyligt blev præsenteret for de informationer, ærgrede det ham, at de ikke havde fået dem fremlagt, da han førte sagen for Darlene Coker. Det kunne nemlig have gjort en stor forskel.

”De vidste hvad problemet var, og de gemte det. J&Js rapporter ville have gjort en forskel i Cokers sag,” lyder det fra Herschel Hobson ifølge Huffingtonpost.

Darlene Coker nåede aldrig selv at få disse informationer, da hun gik bort i 2009. 12 år efter, at hun fik sin diagnose. Hendes datter Crystal Deckeard, kan dog ikke lade være med at tænke på, om de kan få den same type af kræft, fordi deres mor har brugt produktet på dem i mange år, da de var små.

”Da mor fik sin dødsdom, var hun den samme alder som vi er nu. Jeg har det hele tiden i baghovedet. Kunne det ske for os? For mig? For min søster?” fortæller Crystal Deckard til det samme medie.

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse tillod Jackson & Jackson, at der måtte være op til 0.1 % asbest i deres babypudder, da de aldrig kunne være 100 % frie. Rapporterne viste dog, at der var helt op til 1 % asbest i flere af test, som Jackson & Jackson selv foretog af deres babypudder.

Læs også

Lort fundet på alle testede bestillingsskærme fra McDonalds

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip