Professor: "Corona er langt fra den værste pandemi, vi kan vente os"

Foto: Shutterstock.com

Fremtidige pandemier kan være mere dødbringende end den nuværende coronavirus, advarer en af ​​skaberne af AstraZeneca-vaccinen.

Coronavirus har dræbt omkring 5 millioner mennesker i hele verden, hvilket må siges at være mange mennesker.

Der går mange år mellem at man ser en så global og smitsom pandemi som coronavirus har vist sig at være.

Den nye omikron variant har skabt stor debat blandt forskere og befolkning.

Læs også

Pfizer melder ud omkring vaccineeffekt mod Omikron

Vil den være et godt led i kampen mod flokimmunitet, som ser ud til at blive svær at opnå via vaccination, eller vil omikron sætte os helt tilbage til nul og dermed forlænge den mørke tid med restriktioner og begrænsinger?

Det er varianten for ny til entydigt at afgøre, men en af forskerne bag AstraZeneca-vaccinen kommer nu med sit bud på, hvordan fremtiden med pandemier ser ud.

Skal man tro hende, ser det ikke godt ud. Under et foredrag har professoren Sarah Gilbert fra Oxford University ifølge BBC sagt følgende:

"Dette vil ikke være sidste gang, en virus truer vores liv og vores levebrød. Sandheden er, at den næste kan være værre. Den kan være mere smitsom, eller mere dødelig, eller begge dele,” siger hun og tilføjer:

"Vi kan ikke tillade en situation, hvor vi har gennemgået alt, hvad vi har været igennem, og så opdage, at de enorme økonomiske tab, vi har lidt, betyder, at der stadig ikke er midler til pandemiberedskab.”

Med hensyn til den nye omikron-variant, hvor der indtil nu sås tvivl om effekten af vacciner og naturlig immunitet via tidligere smitte, er professoren også skeptisk.

Om omikron-varianten sagde hun, at dets spidsprotein indeholdt mutationer, der vides at øge overførbarheden af ​​virussen.

Men der er yderligere ændringer, der kan betyde, at antistoffer induceret af vaccinerne eller ved infektion med andre varianter kan være mindre effektive til at forhindre infektion med omikron.

"Indtil vi ved mere, bør vi være forsigtige og tage skridt til at bremse spredningen af ​​denne nye variant."

Sarah Gilbert sagde også, at reduceret beskyttelse mod infektion og mild sygdom ikke nødvendigvis ville betyde reduceret beskyttelse mod alvorlig sygdom og død.

Hun samtidig også til, at de hurtige fremskridt, der er set i leveringen af ​​vacciner og medicin under pandemien, bliver normen fremadrettet.

Læs også

Søren Brostrøm: Luk nattelivet