Professor udtaler: Kvinder skal ikke være læger, advokater eller ingeniører

Mathias Madsen

131 uger siden

|

10/12/2021
Udland
Foto: Twitter/@theidaho97
Foto: Twitter/@theidaho97
En professor fra et universitet i Idaho har udtalt, at der burde være fokus på at rekruttere mænd fremfor kvinder til medicin, ingeniør og jura uddannelser, hvilket har skabt stor debat.

Dagens topnyheder

Scott Yenor, professor i politisk videnskab ved Boise State University i Idaho i USA, har skabt stor vrede og debat efter hans tale til National Conservatism Conference i Orlando i Florida d. 31. oktober i år. Her holdte han en tale med navnet The family forms the nations need (red. Familien former nationens behov).

Under talen udtalte han ifølge Unilad: "Alle indsatser lavet, skal laves for ikke at rekruttere kvinder til ingeniøruddannelser, men derimod for at rekruttere og forlange at flere mænd bliver ingeniører." Han tilføjede desuden: "det samme gælder for jura og medicin."

Yenor udtaler altså tilsyneladende, at han synes, at man skal prioritere at optage mænd fremfor kvinder på uddannelser som medicin, jura og ingeniøruddannelserne, hvilket skabte stor kritik af ham på de sociale medier. Han har dog forsvaret sig med, at det ikke var ment sådan. 

Han forklarer, at han ikke ønsker at forhindre kvinder adgang til disse uddannelser, men at det burde stoppes at "gøre ekstra indsatser for at rekruttere kvinder til uddannelser, hvor det ikke virker til, at de gider være."

På Twitter skriver han: "Så når jeg argumenterer for, at vi skal stoppe med at lave specielle indsatser for at rekruttere kvinder til uddannelser, som de tilsyneladende ikke gider være på, så bliver jeg beskyldt for at holde kvinde ude af disse professioner, og (helt vanvittigt) at jeg ønsker at nægte dem nogen form for uddannelse."

Yenor forsikrer altså de mange vrede tilhørere, at han ikke ønsker at nægte kvinder adgang til de omtalte uddannelser, men at han blot synes, at man ikke skal gøre en ekstra indsats for at optage specifikt kvinder på uddannelserne. 

De mange vrede brugere på sociale medier såsom Twitter og TikTok accepterer dog ikke Yenors forklaring, og d. 4. december blev der afholdt en demonstration foran Boise State University, hvor Yenor arbejder. Demonstrationen havde cirka 500 deltagere. 

En repræsentant fra Staten Idaho, Brooke Green, hjalp med at organisere demonstrationen og udtalte, at Yenors overbevisning "ikke kun er forældet, men også fuldstændig sexistisk og afspejler et samfund, som ikke længere eksisterer".

Til CNN udtalte hun: "Mange unge kvinder på universitetet er bange for, at deres fremtid er i hænder på ansatte professorer, som mener, at de ikke fortjener at være der, og at de tager en plads, som burde tilfalde en mand."

Som et svar på de vrede anklager mod ham, har Yenor lagt en næsten to minutter lang video ud på sin twitterprofil. Heri stiller han spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er en god ting for alle, at kvinder er kommet væk fra hjemmet og ud på arbejdsmarkedet. Han anerkender, at det er godt for nogle familier, men påpeger at det også har været skyld i "afhængighed, selvmord og kriminalitet".

Han udtaler blandt andet: "Mange undersøgelser viser, at kvinder blev mindre glade, ved feminismens fremtræden," og "ting skal ændre sig, hvis det her land skal genopbygge familien"

Da han skal fortælle om sit forslag til, hvordan 'familien' skal 'genopbygges' siger han: "Vi skal bygge et land hvor mænd optræder med ansvar og mening. Vi skal bygge et land, hvor kvinder opfordres til at være mødre og kvinder [...]". 

Hele videoen kan ses her.

Boise State University har udtalt, at det ikke støtter Yenors holdninger, men at det ikke kan forhindre ham i at have dem.