Slut med TikTok? Hver fjerde kommune har forbudt populær videoapp

Skrevet af Mathias Madsen

01/04/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Næsten hver fjerde svenske kommune har forbudt TikTok.

Dagens topnyheder

Videoappen TikTok har på rekordtid taget hele verden med storm. 

På få år gik den kinesiske app fra at være ikke-eksisterende til at være den mest besøgte app i verden med flere daglige besøgende end verdensomspændende apps og hjemmesider såsom Facebook, Instagram, Twitter og Google.

På det seneste har den dog modtaget stor kritik for at være stærkt vanedannede og endda afhængighedsskabende samtidig med, at den er blevet beskyldt for at indsamle enorme mængder data fra brugerne og muligvis videregive det til de kinesiske myndigheder. 

Derfor har lande som USA forbudt politikere og lignende at have den kinesiske app installeret på deres arbejdstelefoner, og myndighederne i USA er endda ved at undersøge, om appen helt skal forbydes i landet. 

I Storbritannien, Danmark og en lang række andre europæiske lande er appen ligeledes blevet forbudt på arbejdstelefoner hos politikere, ansatte i politiet og lignende, og sådan er det også i Sverige. 

Ifølge TV4 har tæt på hver fjerde svenske kommune faktisk forbudt ansatte at have den kinesiske videoapp installeret på deres arbejdstelefon. 

"Oplysninger om alle de mennesker, der bruger TikTok, spredes uden for landets grænser [...]," har Mattias Beijmo, der er digitaliseringsekspert i Sverige, udtalt og forklaret, at han derfor er bekymret for, om skaden allerede ér sket. 

Udover tæt på 25 procent af Sveriges kommuner har for eksempel Forsvaret i Sverige også forbudt ansatte at have TikTok installeret. 

37 procent af de resterende 178 kommuner i Sverige er desuden ved at undersøge, om appen skal forbydes, og også i Danmark har for eksempel folketingspolitikere fået besked på at slette appen. 

Alle sociale medier bør forbydes

Ansatte i mange danske kommuner og i politiet må ligeledes ikke have appen installeret på deres arbejdstelefon, og ifølge Beijmo er det en god ide. 

Han mener faktisk, at man for visse ansatte burde udvide forbudet til at dække alle sociale medier. 

"Myndigheder, kommuner, regioner og virksomheder skal tænke over, om der er bestemte medarbejdere, hvis færden, kommunikationen og andre data reelt ikke skal ende i de forkerte hænder. De skal ikke have sociale medie-apps af nogen art på deres telefon," har han således forklaret. 

Han har uddybet, at det skyldes, at også sociale medier som Facebook og Twitter "suger" utroligt meget data fra deres brugere, og da det ikke kan styres af brugeren, hvor denne data ryger hen, kan det være en sikkerhedsrisiko for virksomheder, offentlige instanser og lignende.