Sundhedsminister: Folk skal vaccineres hver 3. måned

Foto: Shutterstock.com

Sundhedsministeren fortæller, at for at sikre mod spredningen af den smitsomme Omikron-variant, skal der kun gå tre måneder mellem hver vaccination.

Ventetiden mellem hvert vaccinestik i Storbritannien skal halveres fra seks til tre måneder. Sådan lyder det, efter regeringen har modtaget rådgivning om at fremskynde vaccineudrulningen for at begrænse spredningen af Omikron-varianten.

Læs også

England giver 4. stik mod corona

Det skriver The Guardian.

Sundhedsminister Sajid Javid har bekræftet, at alle voksne briter vil blive tilbudt en boostervaccine, efter Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) meddelte, at ventetiden vil blive minimeret for alle voksne. 

Anbefalingen fra JCVI lyder desuden på, at alle voksne i alderen 18 til 39 år skulle tilbydes en booster-vaccine. Dertil anbefaler de at halvere ventetiden mellem andet og tredje stik fra seks til tre måneder.

Efterfølgende forklarede Javid i House of Commons, at udrulningen af vaccinen vil blive fordelt efter aldersgruppe. Derfor vil de ældre aldersgrupper blive tilbudt booster-vacciner først.

I anbefaling fra JCVI lyder det endvidere, at personer med nedsat i immunforsvar skal være berettiget til en booster-vaccine tre måneder efter det primære vaccineforløb med tre stik.

Udvalget præsenterede også forslaget om, at børn i alderen 12 til 15 år skal have deres andet stik.

"Jeg har accepteret disse anbefalinger fuldt ud," sagde Javid til parlamentsmedlemmerne i House of Commons.

Derudover skitserede han også en række øvrige foranstaltninger, der er iværksat for at minimere spredningen af Omikron-varianten, herunder rejserestriktioner, isolation for nære kontakter til dem, der tester positivt for varianten, og mundbind i offentlig transport og i butikker i England.

Antallet af bekræftede tilfælde med den nye Omikron-variant i Storbritannien er nået op på 11, afslørede sundhedsministeren også.

"Vores erfaring med at bekæmpe denne virus har vist os, at det er bedst at handle beslutsomt og hurtigt, når vi ser en potentiel trussel, og det er derfor, vi bygger vores forsvar og sætter disse foranstaltninger i gang uden forsinkelse," sagde Javid ifølge The Guardian.

Han forklarede også, at de nye regler vil blive revideret om tre uger. Skulle det vise sig, at Omikron-varianten ikke er mere farlig end den i øjeblikket dominerende Delta-variant, 'så vil vi ikke holde foranstaltninger på plads en dag længere end nødvendigt'.

Udvidelsen af deres booster-program til at omfatte yderligere 13 millioner briter under 40 år, vil betyde, at i alt 53 personer i Storbritannien vil være berettiget.

Alle over 50 år samt klinisk sårbare personer, der svarer til 32 millioner briter, har været berettiget til booster-vacciner siden september. Den 15. november blev dette udvidet til at omfatte alle personer i alderen 40 til 49 år, hvilket var yderligere otte millioner personer.

Ifølge The Guardian giver Storbritanniens sundhedsvæsen hele 350.000 booster-vacciner eller stik nr. 3 om dagen, hvilket er svarende til omtrent 2,4 millioner i ugen.

Det bliver nødvendigt at øge det daglige antal til 500.000 stk., hvis det skal være muligt at nå i mål med 30 millioner vaccinationer inden juledag, fremgår det af en analyse fra Guardian.

På trods af det store antal voksne briter, der har været berettiget i flere måneder, er der kun 17 millioner, der har valgt at få deres booster-vaccine.

Sundhedsvæsenet i Storbritannien forventes at koncentrere sig om give booster-vacciner til de ældre aldersgrupper, frem for at åbne op for tidsbestilling til folk i de yngre aldersgrupper, medmindre kapaciteten udvides betydeligt.

JCVI har gennemgået data og beviser i to til tre uger, og Omikron-varianten har kun fremskyndet deres anbefaling om booster-vacciner.

Læs også

Professor undrer sig: "Corona er ikke ebola"

Regeringens rådgivere mener nemlig, at det er bedre, at booster-vaccine gives før en bølge af Omikron-varianten rammer Storbritannien.