Sundhedspersonale slår alarm: Patienter dør ensomme på grund af for lav bemanding

Manglen på sundhedspersonale på sygehuse og i hjemmeplejen er så grel, at patienter må dø alene og ensomme i deres seng og hjem.

Desuden begås der jævnligt dødbringende fejl, fordi der mangler hænder og overblik til at varetage opgaverne. Det skriver Dagbladet på baggrund af en omfattende undersøgelse, der lige nu vækker stor debat i vores naboland. 

Undersøgelsen er lavet blandt 4.945 sygeplejersker i Norge og er foretaget for deres fagforening “Norsk sykepleierforbund”. Forbundet kritiserer politikerne for ikke at tage problemerne seriøst nok, og det går dermed kun i den gale retning, mener det. 

Tre ud af 10 af svarpersonerne siger i den, at der opstår udnødvendige skader på patienterne, fordi de ikke får den nødvendige pleje. De får derfor tryksår, infektioner, og så forværres deres sygdomme yderligere, melder de bekymrede sygeplejersker. Derudover melder to ud af ti, at patienterne ikke får den mad og ernæring, de burde. Tre ud at ti siger, at der sjuskes med medicineringen af patienterne, og at behandlinger sættes i gang for sent.

Halvdelen af sygeplejerskerne ønsker eller har overvejet at sige deres job op af samme årsager

Besvarelserne er så bekymrende, at statssekretæren I Helse- og omsorgsdepartementet (politisk valgt embedsmand red.), Lisbeth Normann (H), nu går ind i sagen:

- Det er alvorligt, når sygeplejerskerne beskriver situationen sådan her. Det må vi tage alvorligt, sige rhun til Dagbladet.

Herhjemme har samme debat raset af flere omgange, men hvad er dit indtryk af tilstanden i det danske sundhedsvæsen? Er forholdene anderledes her end i Norge?

Læs også: Nødråb fra sygeplejerskerne Anne og Sally: Sundhedsvæsenet er så sygt, at det går ud over patienter og ansatte

 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip