Tørke rammer millioner i Sydamerika

Fremtiden vil byde på alvorlig vandmangel for millioner af mennesker i landene omkring Andesbjergkæden i Sydamerika - fra Colombia i nord til Chile i syd.

Det skyldes, at klodens opvarmning smelter gletsjerne i Andesbjergene, så deres areal over nogle årtier er skrumpet med gennemsnitlig 30-40 procent, mens de også bliver tyndere.

Samtidig er vinterens snesæson blevet over to måneder blevet kortere, fordi sneen falder senere om efteråret, og begynder at smelte tidligere på foråret end hidtil.

Det oplyser den danske klimaprofessor, dr.scient. Sebastian Mernild fra Sogn og Fjordane University College i Norge. Han har netop sammen en gruppe kolleger fremlagt nye forskningsresultater, som varsler dystert for landene i det vestlige Sydamerika.

- Det gør jo, at man så må hente sit drikkevand andre steder fra, siger Sebastian Mernild efter observationer af snedækket og de sydamerikanske gletsjeres isdække i perioden 1979 til 2014.

Han har sammen med kolleger fra flere lande sammenholdt detaljerede computer-simuleringer med de nyeste og mest pålidelige klimadata fra blandt andet rumfartsorganisationen Nasa.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Climatology.

- Alle de gletsjere, vi har undersøgt - og det er temmelig mange - er blevet i gennemsnit 30-40 procent mindre, og enkelte gletsjere er skrumpet helt op til 60-70 procent.

- Det har stor betydning for de områder, hvor man udnytter drikkevandet fra gletsjere eller er afhængige af snesmeltevand, siger Sebastian Mernild.

Bortset fra gletsjerne og snedækket i det sydligste Patagonien rammer smeltningen hele Sydamerikas rygrad fra Colombia i nord over Ecuador, Peru og Bolivia til Chile i syd.

Mangel på vand vil - bortset fra drikkevandsforsyningen - også ramme landbruget hårdt, ligesom forsyningen med strøm fra vandkraftværker bliver mindre.

- Løseligt anslået bor der 100 millioner mennesker i de berørte områder, som vil blive påvirket af de ændrede smeltevandsmønstre i større eller mindre grad - og det gælder både øst og vest for Andesbjergene, siger Sebastian Mernild.

/ritzau/

 

Dagens Gossip