Taliban med råb om hjælp til verdenssamfundet: Vi har brug for jeres penge

Foto: Shutterstock

Den omdiskutere, politiske gruppe, Taliban, var for mindre end ét år siden i direkte krig med soldater fra blandt andet USA og Storbritannien, og nu beder de selvsamme lande om økonomisk hjælp.

I går morges blev det østlige Afghanistan ramt af et ekstremt voldsomt jordskælv, som vurderes at være blevet mærket af cirka 119 millioner mennesker i Afghanistan, Tadsjikistan, Pakistan og Indien. 

Jordskælvet målte 6,1 på Richterskalaen og har kostet omkring 1.000 mennesker livet, ligesom mere end 1.500 er såret. 

Læs også

Forbyder burkini: "Det er en sejr"

Det har sat det i forvejen pressede land i en humanitær krise, som den nyindsatte taliban-regering på ingen måde har råd til at håndtere, og derfor beder den politiske gruppe nu verdenssamfundet om hjælp. 

Det skriver BBC

Ifølge mediet var det krigshærgede lands sundhedssystem i forvejen tæt på kollapse allerede inden jordskælvet, og derfor står det rigtig slemt til lige nu. 

Overlevende har fortalt til mediet, at samtlige byer nær epicentret, som ligger cirka 44 kilometer sydvest for byen Khost nær den pakistanske grænse, er fuldstændig ødelagt. 

Jordskælvet, som er det dødeligste i Afghanistan i mere end to årtier, har desuden ødelagt den smule infrastruktur, som var tilbage i landet, og det er derfor tæt på umuligt for redningsmandskab at komme frem til Paktika-provinsen, som er hårdest ramt. 

Ifølge Abdul Qahar Balkhi, som er et højtstående medlem af Taliban, er regeringen "financielt ikke i stand til at hjælpe folk," som er kommet til skade. 

Derfor har blandt andre FN trådt til med nødhjælp i forsøget på at hjælpe de overlevende, men ifølge Mohammad Amin Huzaifa, som er informationsleder i Paktika-provinsen, er det blevet endnu "sværere" for nødhjælpsarbejdere at bevæge sig rundt i området, på grund af "oversvømmelser fra voldsom regn i går aftes."

Både taliban og FN's generalsekretær har derfor bedt verdenssamfundet om hjælp.

Taliban overtog regeringsmagten i Afghanistan d. 15. august sidste år efter flere års voldsomme kampe mod de afghanske regeringstropper og udenlandske soldater fra blandt andet USA, Danmark og Storbritannien. 

Taliban har tidligere styret store dele af landet i perioden 1996 til 2001. 

Læs også

USA med direkte advarsel: Angriber I dem, så starter krigen

 

 

 

Dagens Gossip