Trump beskyldes for at opfordre til våbenvold mod Clinton

Donald Trump, den republikanske præsidentkandidat i USA, har tirsdag på ny formået at provokere og forarge med en række udtalelser.

Men denne gang, mener kritikere, går Trump langt over stregen med udtalelser, der af flere tolkes som en decideret voldstrussel mod Hillary Clinton, Demokraternes præsidentkandidat ved valget i november.

Ifølge Trump er det nu op til tilhængere af USA's våbenlov at forhindre, at Clinton bliver præsident, så hun blandt andet kan nominere højesteretsdommere, hvilket ifølge Trump vil være en trussel mod retten til at bære våben.

- Hvis hun får lov at udpege sine dommere, så er der intet, I kan gøre, folkens, siger Trump i en tale i delstaten North Carolina.

- Selv om Second Amendment-tilhængerne ... måske kan gøre noget, tilføjer han ifølge Reuters med henvisning til tilhængerne af den del af forfatningen, der giver amerikanerne lov til at bære våben.

Udmeldingen bliver af flere iagttagere tolket som en decideret opfordring til, at USA's våbentilhængere tager sagen i egne hænder for at forhindre, at Hillary Clinton bliver præsident.

- En person, der ønsker at være præsident i USA, bør ikke opfordre til vold på den ene eller anden måde, lyder det på Twitter fra Clintons kampagneleder, Robby Mook, der kalder udmeldingen for "farlig".

I Trump-lejren mener man, at udmeldingen er blevet overfortolket.

- Second Amendment-folket har en fantastisk ånd og står meget samlet, hvilket giver dem en stor politisk magt, hedder det i en udtalelse fra Trumps stab.

Den henviser til, at Trump blot opfordrer våbentilhængere til at bruge deres demokratiske ret til at stemme - og helst på Trump - ved præsidentvalget.

Men ifølge den tidligere CIA-direktør Michael Hayden holder den forklaring ikke.

- Man har ikke kun et ansvar for, hvad man siger. Man er også ansvarlig for, hvad folk hører, siger han til CNN.

Secret Service, der har ansvaret for at beskytte præsidenter og præsidentkandidater, oplyser, at man er "klar over", hvad der er blevet sagt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip