Tyrkiet protesterer over sex-tweet fra svensk minister

Tyrkiet har protesteret mod Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström, i en eskalerende strid, hvor Stockholm har kritiseret Ankara for at legalisere sex med børn.

Tyrkiets regering kalder det skandaløst, at Wallström har skrevet på Twitter om sagen uden andet grundlag end, hvad tyrkerne kalder falske nyheder.

- Twitter-indlægget fra Wallström er baseret på falske nyheder eller spekulationer, siger den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, til nationalt tv.

Det var i weekenden, at Wallström tweetede sin kommentar til den tyrkiske forfatningsdomstols afgørelse om seksuelt mindreårige.

- Tyrkiets beslutning om at tillade sex med børn under 15 år må trækkes tilbage. Børn har brug for mere beskyttelse - ikke mindre - over for vold og seksuelle overgreb, skrev hun.

Tyrkiets forfatningsdomstol afgjorde sidste måned, at en artikel i den tyrkiske straffelov, som kalder alle seksuelle handlinger med personer under 15 år for strafbare, bør fjernes.

Tyrkiske medier siger, at beslutningen går på at ændre lovgivningen, så den skelner mellem overgreb mod småbørn og mod teenagere.

Grupper, der kæmper for menneskerettigheder og børns beskyttelse har tolket forfatningsdomstolens afgørelse sådan, at det nu kan blive lovligt at have sex med børn ned til 12 år. Lovændringerne kan indføres fra næste år.

Den svenske chargé d'affaires i Ankara, Hedvig Lohm, blev mandag kaldt til det tyrkiske udenrigsministerium og fik overrakt en formel protest.

Tyrkerne advarede mod at drage for hastige konklusioner på baggrund af rapporter i medierne.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, kalder beslutningen i Tyrkiet for bekymrende og klager over de tyrkiske reaktioner.

- Det er vigtigt for os at have en dialog, men vi må give udtryk for det, som vi føler stærkt for, siger han.

Den svenske advokat Serpil Güngör, som har rødder i Tyrkiet, siger til nyhedsbureauet TT, at forfatningsdomstolen også har vakt stærke følelser i Tyrkiet, men at der ikke har været meget fokus på den i medierne, som er domineret af efterdønningerne af det nylige kupforsøg.

- Men der er allerede mange kvindeorganisationer, som har kritiseret denne udvikling - både i Tyrkiet og i udlandet, siger hun.

Tyrkiets udenrigsministerium indkaldte i weekenden Østrigs charge d'affaires for at fremsætte en protest over det, som landet kalder en forkert overskrift på et nyhedsbånd i Wiens lufthavn.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip