Udbrud af zika er ved at løbe løbsk i Puerto Rico

Puerto Rico er plaget af så voldsomt et udbrud af zika, at de amerikanske sundhedsmyndigheder nu slår alarm.

US Health and Human Services (HHS) erklærer fredag udbruddet af zika-virus på den caribiske ø for en trussel mod folkesundheden.

Konkret betyder det, at den amerikanske regering kan støtte regeringen i Puerto Rico økonomisk i dens forsøg på at slå udbruddet ned.

Puerto Rico er et selvstyrende territorium med tilknytning til USA.

Flere end 10.000 personer i Puerto Rico er inficeret med virusset, der kan forårsage fødselsdefekter og derfor især er farlig for gravide kvinder.

Det faktiske antal bærere af zika er sandsynligvis højere ifølge meddelelsen fra HHS.

Zika bliver i de fleste tilfælde overført med myggestik, men kan også videregives ved seksuel kontakt.

Af de i alt 10.690 smittede i Puerto Rico er de 1035 gravide kvinder.

Samtlige tilfælde er registreret i de seneste syv måneder. Men alene i den forgangne uge er der opdaget over 1900 nye tilfælde.

I fredagens erklæring fra HHS bliver især gravide kvinder opfordret til at beskytte sig selv, og dermed deres ufødte børn, mod zika.

Blandt USA's delstater og territorier anses Puerto Rico for at være det sted, hvor udbruddet har ramt hårdest. Både som følge af det tropiske klima, men også på grund af et svagt offentligt system til bekæmpelse af myg.

Det er fastslået, at zika øger risikoen for, at nyfødte kommer til verden med defekter som for eksempel mikrokefali, der viser sig ved et unormalt lille kranie.

Langt de fleste, som bærer rundt på virussen, har dog ingen grund til bekymring. Fire ud af fem får ingen symptomer. Hos den sidste femtedel giver virusset typisk feber, kløe, ledsmerter og øjenbetændelse.

Zika har i hurtigt tempo spredt sig gennem Sydamerika og Caribien siden 2015. USA er heller ikke gået fri. I juli blev det første tilfælde af en person, der er blevet smittet USA, registreret i det sydlige Florida.

Der bor cirka 3,5 millioner mennesker i Puerto Rico.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip