Vanvittig video om masseskyderier offentliggjort: Folk raser

14/05/2023 16:26

Mathias Madsen

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det har skabt stor debat på de sociale medier, at myndighederne i USA tilsyneladende finder det nødvendigt at oplære deres borgere i at overleve et masseskyderi.

Mest læste i dag

I Danmark er det heldigvis sjældent, at der er skyderier. 

Endnu mere sjældent er det, at vi oplever masseskyderier, som går ud over tilfældige ofre, som det der skete i Field's. 

Men sådan er det ikke i USA. 

Her har man i 2023 ifølge B.T. oplevet flere masseskyderier, end der har været dage, og skyderierne finder af uforklarlige årsager oftest sted på skoler eller natklubber. 

Adskillige amerikanere mister altså gennemsnitligt livet i et masseskyderi hver eneste dag, og det har nu fået FBI og de amerikanske myndigheder til at gå sammen om at lave en video, der forklarer, hvordan man højner sine chancer for at overleve et masseskyderi. 

Reklamefilmen, som kan ses herunder, er blandt andet blevet delt på de sociale medier med mottoet: "Du kan overleve et masseskyderi, hvis du er forberedt."

I reklamefilmen følger man forskellige ofre for et masseskyderi på en natklub:

I videoen opfordres der til, at man løber, gemmer sig og kæmper imod, hvis man bliver offer for et masseskyderi, og at man på den måde kan overleve. 

I kommentarfeltet er det dog tydeligt at læse, at folk ikke tror på, at det hjælper. 

"'Du kan overleve, hvis du er forberedt'. Sig det til alle børnene, som gennemgik øvelser for at 'forberede' sig, men stadig døde," har én person for eksempel skrevet og hentydet til det utal af skoleskyderier, der har været i USA i år, og som har været med til statistisk set at gøre det farligere at være skoleelev end politibetjent i USA

"Vent, går politiet bare ind på den måde? Det kan ikke være en skole," har en anden skrevet og hentydet til skoleskyderiet i Uvalde i Texas, der fandt sted i maj sidste år, hvor 19 elever og to lærerer blev skudt og dræbt af en 18-årig gerningsperson, mens politiet ventede på forstærkninger ude foran skolens bygninger. 

En tredje har skrevet: "Denne slags reklamer er forklaringen på, hvorfor nogle lande har registreret USA som et usikkert sted for deres indbyggere at rejse hen."

Det er godt nok ikke tilfældet med det danske udenrigsministeriums rejsevejledning for USA, men Udenrigsministeriet nævner alligevel faren for masseskyderier i USA i rejsevejledningen for landet. 

På ministeriets hjemmeside står der således: "Skydevåben er let tilgængelige og udbredt i USA. I nogle stater er det lovligt at bære våben offentligt og i vid udstrækning at forsvare sit private hjem. I de seneste år er der sket en stigning i masseskyderier i USA."