Syv ting forældre lod børn gøre i 70'erne: Nu kunne vi ikke drømme om at gøre det samme

Foto: Shutterstock.com

Det var bare en helt anden tid, hvis vi går små 50 år tilbage i tiden.

Tiderne skifter. Og det samme gør normerne for, hvordan børnefamilier skal opføre sig indenfor hjemmets fire vægge og ude i den barske virkelighed. Både når det kommer til samvær, sikkerhed og sundhed.

Læs også

Mor sælger krybbe da sønnen døde før fødsel: En uge senere bliver den returneret med en kæmpe overraskelse

Du behøver ikke være 117 år for at kunne huske forskellene på før og nu. Kigger man bare en generation tilbage, er der rigeligt med eksempler på hverdagsting, som datidens forældre gjorde med største selvfølge mod og med deres børn, men som nutidens forældre vil ryste kraftigt på hovedet af og protestere imod.

Det amerikanske medie HuffingtonPost nævner en håndfuld 70'er-eksempler, som Dagens.dk har krydret med et par ekstra godbidder.

Læs også: Voksede op i 90’erne: 14 modefænomener alle tog imod med åbne arm

1. Børn drak fra haveslangen i 70'erne.
Uden tøven tog man da en slurk fra haveslangen, når tørsten meldte sig, når man var i haven. Men nu ville forældre tage vandslangen fra børnene og formane dem om farlige stoffer som Bisfenol A og bly, som ifølge undersøgelser findes i haveslangevandet.

2. Børn legede alene udenfor.
Med største naturlighed lod man sine børn løbe i skoven eller rundt i nabolaget uden opsyn, men blot med beskeden om, at de skulle være hjemme til aftensmad eller ved mørkets frembrud. Samme frihed giver de færreste forældre i dag deres børn. I stedet har man jævnlig kontakt med hinanden over mobilen og laver løbende aftaler.  

3. Sønnike eller datter sad gerne på skødet af far, mens han kørte bil.
Børn af 70'erne kan sikkert huske, at de har tilbragt mange sjove timer på fars lår, mens han kørte bil - ikke fordi der manglede plads i bilen, men fordi det var hyggeligt. Hvis man gjorde det samme i dag, kunne man helt sikkert forvente en formaning fra politiet samt en bøde.

Læs også: 7 skrækkelige scenarier, der ville være virkelige, hvis ikke Internettet fejrede 46 års fødselsdag

4. Børn købte cigaretter til forældrene.
Når forældrenes tid var knap, eller børnene ville tjene en skilling, smuttede ungerne i kiosken eller supermarkedet for at købe cigaretter eller anden tobak til forældrene. Børn og cigaretter er ikke længere en lovlig kombination, eftersom man skal være 18 år for at købe dem.

5. Børn fik en endefuld.
Var børn frække i 70'erne, kunne det meget vel ende ud med slag fra forældrenes eller lærernes side. Det var en del af opdragelsen, og det skete i de fleste familier. Den adfærd er strafbar i dagens Danmark og har været det siden 1997, hvor revselsretten blev afskaffet.       

6. Nøgenhed og børn gik hånd i hånd.
Børn færdedes de fleste steder uden en trevl på kroppen med forældrens velsignelse, og i 70'er-film var bare børnenumser ikke en sjældenhed. Piger og drenge kunne klæde om sammen, indtil de var halvstore. Nu forsøger forældre at "pakke" deres børn godt ind - både offentlig og på billeder til dels af frygt for pædofile men også på grund af blufærdighed.  

7. Røg og damp alle vegne også i hovedet på børn.
Forældre, bedsteforældre, lærere og pædagoger røg, når rygetrangen meldte sig, også selvom de var omgivet af børn i fx hjemmet, bilen, restauranten eller banegården. Den samme tolerance er forlængst gået op i røg og er blevet forvandlet til, at børn og røg skal holdes langt væk fra hinanden af sundhedsmæssige grunde.  

Kan du komme på flere eksempler, der viser, hvordan tiderne har ændret sig fra 1970'erne til nu?

Læs også

Mand kollapsede da han fik vild vurdering af sit ur i tv-program

 

 

Dagens Gossip