323 uger siden

|

06/03/2018
Border Collie
Border Collien har brug for meget motion - Foto: Shutterstock
Border Collie - Historie og anvendelse

Dagens topnyheder

Border Colliens forfædre har eksisteret siden mennesker først begyndte at bruge hunde til at hjælpe med at passe på fårerne, i det - der nu er Storbritannien. Det menes også at Border Collien blev bragt til Skotland af vikingerne, som anvendte hundene til at passe deres rensdyr.

I grænselandet mellem Skotland og England blev hyrdehunden en af de mest værdifulde aktiver en hyrde kunne have, og de bedste arbejdshunde blev krydset med hinanden. Typen varierede afhængigt af terrænet eller det arbejde, der krævedes i hver region. Disse hyrdehunde blev associeret med deres bestemte regioner og blev til sidst kendt som  Welsh Sheepdogs, Northern Sheepdogs, Highland Collies og Scotch Collies.

I 1860 blev Scotch Sheep Dogs vist på det andet hundeshow, der nogensinde var  blevet afholdt i England. På en tur til Balmoral kort tid senere, så Queen Victoria en af hundene og blev betaget af racen.

I 1876 blev der bragt 100 vilde walisiske får til Alexandra Palace i London for en demonstration. En artikel i Livestock Journal beskrev tilskuernes forundring over hundenes ivrighed, hvis eneste hjælp og instruktion fra deres ejer fandt sted i form af håndsignaler og fløjten. 

Mod slutningen af århundredet begyndte fårehyrder, at afholde hyrdehundekonkurrencer, og det viste sig Border Collien kunne kontrollere fårerne og få dem til at flytte sig blot ved at stirre på dem og lave truende bevægelser - helt uden at gø.

Dette satte fart i avlsarbejdet og i 1906 blev The International Sheepdog Society (ISDS) dannet, og den første stambog blev lavet for den hund, der nu havde fået navnet Border Collie.

English Kennel Club anderkendte dog først racen så sent som i 1976. Det vides ikke med sikkerhed, hvornår den første Border Collie ankom til Danmark, men man ved at der blev importeret trænede Border Collies til Danmark i starten af 1960'erne.

Border Colliens navn afspejler dens delvise skotske arv med ordet collie, der refererer til fårehund, og som er afledt af skotsk dialekt.

Border Collie – Verdens mest intelligente hund?

Stanley Coren, psykolog og ledende hundeforsker ved University of British Columbia, har skrevet en række bøger om hunde og deres adfærd. Han fortæller, at "ifølge flere adfærdsmæssige målestokke ligger hundes mentale evner tæt på, hvad der svarer til menneskers intelligens omkring 2 til 2,5 års alderen. Hunde har evnen til at løse komplekse problemer og er mere som mennesker og andre højere primater end vi tidligere har troet". Ifølge Stanley Coren er Border Collien den mest intelligente af alle hunderacer. F.eks. kan hunde generelt lære op til 165 ord (inklusiv signaler), imens Border Collien kan lære op til 250 ord.

Karakteristika for Border Collie

  • Border Collien er utrolig intelligent og nem at træne.
  • En Border Collie er meget sensitiv og ofte i stand til at gætte sin ejers ønsker, før de bliver udtrykt.
  • En Border Collie er en arbejdsnarkoman, der trives med mental og fysisk stimulering.
  • Border Collien kan flytte 100 får med sit blik alene!
  • Små børns støjende leg kan stimulere Border Colliens hyrdeinstinkt og få den til at nippe, skubbe dem med snuden og give hals.
  • En Border Collie skal socialiseres godt, ellers har den tendens til at være sky.
  • En Border Collie strejfer normalt ikke, men dens nysgerrighed og intelligens kan lede den på afveje.
  • Border Collien er ikke en hund for den uerfarne hundeejer 
  • En Border Collie er meget loyal overfor sin flok, hvilet i denne sammenhæng vil sige dens familie 
  • En Border Collies gennemsnitlige levealder er 10-17 år.

Fakta om Border Collie

Oprindelsesland: Storbritannien. 

Størrelse: Skulderhøjden er ca 53 cm for begge køn. 

Vægt: 14-22 kg for begge køn.

Farver: Alle farver og aftegninger er tilladt. Hvidt må ikke være dominerende. 

Andre navne: Racenavnet er Border Collie

Type: Hyrde og Kvæghund.

Mentalitet og temperament

En Border Collie er ikke skabt til at leve i en til lejlighed, og hvis den fik valget, så ville den absolut vælge at have en have eller et vildt landskab lige uden for døren. Bortset fra at klatre i træer, så vil ethvert vild terræn få en Border Collie til at føle sig som en fisk i vandet. Jo vildere, desto mere spændende, når det handler om eventyr og udforskning!

En Border Collie er simpelthen en dynamo. Dens personlighed er typisk opmærksom, energisk, hårdtarbejdende og smart. Den lærer hurtigt - så hurtigt, at det nogle gange er svært at holde den beskæftiget og udfordret. Det er ikke en hund, der ligger stille på verandaen, imens du nipper til et glas vin; den trives med aktivitet. Husk, at denne hund blev opdrættet til at løbe op og ned af bakker dagen lang for at holde styr på en flok får.

Der er delte meninger om Border Collier og børn. Generelt omtales Border Collien som en børnevenlig hund, mens andre fraråder denne hund sammen med mindre børn. Dette skyldes hundens hyrdeinstinkt og trang til at arbejde. Hvis en Border Collie ikke får nok motion eller generelt bliver stimuleret nok, så vil den ofte begynde at "hyrde" både børn, cyklister, andre små kæledyr og biler - samt alt andet, der bevæger sig. Og i den sammenhæng kan den i nogle tilfælde snappe efter børnene, hvis de ikke reagerer på dens forsøg på "at samle flokken".

Andre, der har en veltrænet Border Collie, oplever ikke, at børn og Border Collies er et problem.

Det man nok skal gøre sig klart er, om man har energien til både at have små børn og en meget aktivitetskrævende hund i ens daglige liv.

Hvalpens opdragelse og pleje

En Border Collie kan blive frygtsom og sky, hvis den ikke socialiseres som hvalp. Hvalpekurser og masser af oplevelser med mange forskellige mennesker, steder og ting hjælper den sensitive Border Collie hvalp med at opbygge selvtillid.

Mad: Når du bringer din Border Collie hjem, så fortsæt med den kost, som din hvalp har fået hos opdrætteren, da der allerede foregår nok af nye ting i dens liv. Hvis du eftewr et sykke tid begynder at overveje en kostændring, så har du flere muligheder. Du kan finde et rigtig godt og nærende færdigkøbt foderprodukt, eller du kan lave din hundemad selv. Dit valg vil højst sandsynligt skulle balancere mellem din pengepung, hvilken tid du har til rådighed og vigtigst af alt; at du er sikker på, at din hund får så god og nærende kost som muligt. Hvis du vælger hjemmelavet mad, så bør det bestå af kogt eller stegt kød, kogte frøntsager, fedt, fiber, calcium, fosfat kaliumklorid og vitaminer. Du kan selv researche en god sammensætning på nettet, men du kan også bede din dyrelæge om råd.

Motion: Mens Border Collien er hvalp, skal den ikke overbebyrdes med motion, men lad os slå én ting fast med det samme; En kort tissetur rundt om blokken er ikke nok motion for din halvvoksne og voksne Border Collie! Hvis du ikke lige har en mark med en flok får, så må du have bedre alternativer i baglommen, fordi denne hund er et energibundt uden lige. Dens forfædre løb nemt 50 – 60km om dagen! Du skal dog ikke fortvivle, hvor der er vilje er der en vej. 

Hvis du eller andre i familien tager en daglig løbetur, så skal din Border Collie naturligvis med, og det vil den elske. Hvis du ikke er til løb, så find den nærmeste hundeskov og lad dit energibundt løbe frit der.  En anden mulighed er at tage hunden med i bilen og køre ud til åbne marker, hvor din Border Collie kan brænde kilometervis af energi af. Hav altid en pind eller en bold i nærheden og lær din hund at løbe efter det, du smider og samle op og komme tilbage og aflevere. Det vil give den motion og samtidig være en sjov leg, som I kan have sammen.

En helt anden mulighed er at anskaffe endnu en Border Collie. Hunde er ligesom mennesker, de kan lide at have en god ven at dele livet med, og de to hunde kan lege sammen, hvilket giver masser af motion. 

Pelspleje: Border Colliens pels er selvrensende. Det vil sige at snavs falder af, når den tørrer, det vil sige at den sjældent har brug for et bad, medmindre den lugter dårligt eller har rullet sig i noget klæbrigt.  Den fælder 1-2 gange om året. I disse perioder kan det være en god ide at børste  hunden dagligt, for at begrænse hundehår i boligen.

Specielle behov: En Border Collie trives med at have travlt. Faktisk skal den være beskæftiget det meste af tiden, ellers keder den sig, hvilket fører til irriterende eller neurotisk adfærd, som gøen, graven eller at jage biler. 

Foreninger og andet

Border Collie Klubben (BCK) er en specialklub under Dansk Kennel Klub (DKK).  Klubben har et Nyhedsbrev, som du kan tilmelde dig. 

Du kan besøge klubben her: bordercollieklubben.dk

Hunderacen Border Collie er registreret i FCI  som tilhørende gruppe 1 – Hyrde og Kvæghunde. Du kan hente racekravene her: hundeweb.dk/dkk/public/getRaseFil?FIL_ID=335