Derfor er det meget mere ulækkert at tisse i poolen, end du troede

Sommer, sol og en tissetår i poolen er vist en meget kendt kombination - uanset om du vil stå ved det eller ej? Men den lumre cocktail er knap så heldig, hvis du spørger et par forskere fra Purdue University i det nordøstlige USA.

LÆS OGSÅSvømmetræner inden EM: Stop tisseri i bassinet!

De har nemlig fundet, at urinering i en klorfyldt pool kan producere usunde kemiske reaktioner, der kan irritere dine lunger. Den pointe har forskerne demonstreret i en ny video fra Breakthrough Science and the American Chemical Society, som kan ses nederst på siden.

Synderen er urinsyren i dit tis, ifølge en af forskerne, kemiker Ernest Blatchley fra Purdue University, der også selv har tisset et par gange i en pool. Men den tid er forbi for kemikeren, efter han og kollegaerne opdagede, at urinsyre samvirker til at producere små mængder af cyanchlorid (CNCI) og trichloramine (nitrogen trichloride).

LÆS OGSÅEn mors mareridt: Sønnen var ved at drukne på land

Og ved indåndning i store mængder kan disse kemikalier skade dine indre organer. Den viden har forskerne også offentligt i tidsskriftet Environmental Science & Technology.

Med til historien hører dog, at den typiske mængde urin, en badende person laver i en stor swimmingpool, ikke er tilstrækkeligt til at kunne skabe kemiske reaktioner, der er voldsomme nok til at skade dig. Men i indendørs pools er det muligt, at mængden af cyanchlorid og trichloramine kan skabe en vis irritation.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Ernest Blatchley slår i den forbindelse fast, at hvis du strinter i havet, er det ganske harmløst - der er i forvejen masser af pattedyr og fisk, der lader vandet. 

Se forskernes video her:

 

Dagens Gossip