Forskning slår fast: Dine søskende gør dig til et bedre menneske

Foto: Shutterstock (modelfoto)

Et nyt canadisk studie viser, at søskende spiller en meget større rolle for vores empatiske udvikling, end man hidtil har troet.

Hvis du er et utroligt empatisk menneske, så kan du sandsynligvis takke dine søskende for at have udviklet dette positive karaktertræk i en så høj grad.

Et nyt canadisk studie viser nemlig at søskende spiller en væsentligt større rolle i forhold til barnets empatiske udvikling og fra en tidligere alder, end man tidligere har antaget.

Det skriver Huffington Post.

Læs også

Reddere parkerede foran hus efter alarmopkald - kom ud til chokerende besked i forruden på ambulancen

Forskere fra University of Calgary, Universite Laval, Tel Aviv University og University of Toronto står bag studiet, som også viser, at både ældre og yngre søskende påvirker hinandens empatiske træk på positiv vis gennem årene.

Det omfattende studie har undersøgt 452 canadiske søskendepar af forskellig etnisk baggrund og deres mødre. Forskerne filmede interaktioner i familiernes hjem og stillede mødrene en lang række spørgsmål.

Børnenes grad af empati blev målt ved at observere hver søskendes adfærd og ansigtsudtryk, når en voksen forsker foregav at være oprørt eller have ondt et sted.

Læs også

Far afleverede 1-årig hos dagplejemor: Pludselig ringede hun og bad ham komme og se, hvad hun havde gjort

Forskerne undersøgte også, om søskendeparrenes udvikling af empati varierede afhængig af alders- og kønsforskelle mellem dem. Effekten forblev dog den samme for alle børnene i studiet med én enkelt undtagelse. 

Det viste sig nemlig, at yngre brødre ikke umiddelbart bidrog til markante ændringer i deres ældre søstres empati.

- Vores resultater understreger vigtigheden af, at overveje, hvordan alle familiemedlemmer - ikke kun forældre og ældre søskende - bidrager til børns udvikling, siger Sheri Madigan, som er professor ved University of Calgary og medforfatter af studiet, til Huffington Post.

Læs også

Frederik ville sende blomster til kæresten: Da hun læste kortet, opdagede hun den utilgivelige fejl

Forskerne bag studiet mener at et vigtigt næste skridt er at afgøre om og hvordan, man kan dyrke de empatiske tendenser hos små børn, og om det at lære dem til én søskende - enten ældre eller yngre - igen kan påvirke den anden søskendes empati.

Studiet er blevet offentliggjort i tidsskriftet Child Development.

Kvinde går amok på fly, da hun skal sidde ved siden af mor og hendes søn: Men én sætning får personalet til at tage hævn

 

Dagens Gossip