Hvis du oplever disse symptomer, lider du måske af alvorlig sygdom

10/09/2023 14:00

Henrik R

Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange mennesker har en dårlig vane med først at gå til lægen, når noget står rigtig slemt til, og så er det desværre ofte for sent.

Mest læste i dag

Ifølge Kræftens Bekæmpelse får knap 45.000 danskere hvert år konstateret kræft, og sygdommen er desværre ofte meget alvorlig. 

Mange af disse kræftforløb, som desværre ender ud med et dødsfald, kunne dog måske være undgået, hvis blot folk havde reageret på symptomerne noget før.

"Kræft behandles mest effektivt, når det opdages tidligt, og derfor er det vigtigt, at du reagerer hurtigt på symptomer, som kan være kræft," står der således på foreningens hjemmeside

Én af de kræftformer, som rammer rigtig mange danskere hvert år, er kræft i hjernen, som næsten 1.900 danskere ifølge Kræftens Bekæmpelse bliver diagnosticeret med hvert eneste år. 

Det er oftere kvinder end mænd, som bliver ramt af denne kræftform, men den kan ramme alle, og det er derfor super vigtigt, at man reagerer, hvis man oplever symptomer på den frygtelige sygdom. 

For at kunne reagere korrekt på symptomerne er det dog vigtigt at vide, hvad de er, hvilket du kan læse mere om herunder.

"Symptomer forbundet med tumorer i hjernen er inddelt i to kategorier: Generelle og fokale," har doktor Rupesh Kotecha, som er chefkirurg og direktør for 'Director of Central System Metastasis' ved kræftinstituttet i Miami, Florida i USA, udtalt og uddybet: 

"Generelle symptomer inkluderer hovedpine, kvalme, opkastning, [...] og anfald. Fokale symptomer kan også inkludere anfald alt efter tumorens placering og svaghed, tab af følelse, besvær med at tale eller synstab." 

Et symptom som hovedpine er naturligvis et vidt begreb, men Kotecha har forklaret, at man bør søge læge og være særligt opmærksom, hvis hovedpinen er regelmæssig, værst om morgenen og/eller går væk, hvis man kaster op. 

Det er nemlig et klokkeklart tegn på en tumor i hjernen. 

Generel svækkelse af sanserne i ansigtet er også et symptom, som bør bekymre en.

Kotecha opfordrer derfor til, at man opsøger læge, hvis man mister hørelsen på eller får ringen for ét øre, føler at ens ansigtsmuskler er "svage og ømme," eller hvis man ser dobbelt. 

Kræftens bekæmpelse skriver ligeledes at hovedpine, krampeanfald, opkastning, synsforstyrrelser og nedsat hørelse eller susen for ørerne er typiske tegn på en kræfttumor i hjernen. 

Derudover skal man også være opmærksom på følgende symptomer:

  • Træthed
  • Hukommelsesbesvær
  • Ændringer i personligheden
  • Lammelser eller manglende kræfter i arme og/eller ben
  • Føleforstyrrelser
  • Taleforstyrrelser (afasi)
  • Svimmelhed og/eller balancebesvær (ved tumorer i lillehjernen)
  • Hormonforstyrrelser (ved tumorer i hypofysen)

Oplever du én eller flere af nævnte symptomer, bør du straks søge læge.